Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Среща на Г-20 в Хамбург
7 Юли 2017
Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата
При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес и утре в германския град Хамбург за среща на върха, предава АФП.

Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, а именно САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Бразилия, Италия, Канада, Южна Корея, Русия, Австралия, Мексико, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Аржентина, Република Южна Африка (РЮА) и ЕС. В Хамбург тези страни ще бъдат представени от техните президенти или премиери. ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Саудитският крал Салман няма да присъства заради дипломатическата криза с Катар.

Сред водещите теми на Г-20 се очертава да бъдат търговията и климата. По тези два въпроса обаче се очаква и да има разногласия между участниците във форума. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, с цел да постави Америка на първо място. По отношение на климата германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, иска да се приеме план за действие за прилагането на парижкото споразумение на ниво Г-20.

След поредното севернокорейското ракетно изпитание се очаква темата Северна Корея също да е сред водещите в Хамбург. Извън работните заседания на Г-20 се очаква да има редица двустранни срещи. Най-голям интерес поражда тази между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, планирана за днес.

Организаторите на срещата на върха очакват и редица протести на антиглобалисти. Германските сили за сигурност очакват в Хамбург да се съберат около 8000 склонни към насилие протестиращи, заяви преди няколко дни вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

За сигурността ще се грижат 20 000 полицейски служители. Над града ще прелитат 11 полицейски хеликоптера. Прелитането на граждански дронове се забранява. Създадени са и 14 пункта за достъп до зоната за сигурност, обособена около мястото на срещата - Хамбургския конгресен център.

За срещата на върха лидерите ще пристигнат заедно с половинките си, за които има специална програма, предаде ДПА. Те ще пътуват с корабче, ще разгледат сградата на кметството, построена през 90-те години на 19 в. и оцеляла при бомбардировките през юли 1943 г. Тази вечер половинките на лидерите ще присъстват и на концерт в новата концертна зала на Хамбург, която бе открита през януари и е една от най-модерните в света. За тях филхармонията на Хамбург, дирижирана от американския диригент от японски произход Кент Нагано, ще изсвири Деветата симфония на Бетовен.

Половинките на лидерите на Г-20 ще посетят и Германския център за компютърни климатични анализи и прогнози. В него се правят изследвания и компютърни симулации, свързани с климата. Чрез организирането на подобна визита за половинките на лидерите на Г-20 Германия иска да изрази своето безпокойство от глобалното затопляне и от използването на изкопаеми горива.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.