Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха най-ярката светлина
28 Юни 2017
Тя е милиард пъти по-силна от тази на повърхността на Слънцето
Учени от Лабораторията по екстремна светлина към университета на Небраска-Линкълн създадоха лазер, чиято светлина е милиард пъти по-силна от тази на повърхността на Слънцето, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от „Дарик".

Лазерът може да се използва като нов вид рентген за снимки с много по-висока резолюция от традиционните. С него ще могат да се получават триизмерни образи на наноскопско ниво. Той ще е полезен не само на болниците, но и на инженери, учени, охранители. Лазерът може да служи като свръхбърза камера за заснемане на химически реакции или електрони в движение.

"Има много стари теории, които не са проверявани лабораторно, защото не съществуваше достатъчен източник на светлина за експериментите", каза д-р Умщадтер от екипа.

Когато светлината достигне до предмет, тя се разпръсква. Този ефект ни позволява да я виждаме. Обикновено електронът отразява само един фотон светлина. Лазерът на американските учени разпръсква почти 1000 фотона едновременно.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.