Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британската полиция смята, че атентатора не е бил сам
24 Май 2017
Днес в Манчестър бяха арестувани още трима души
Британската полиция разследва мрежа във връзка с атентата в Манчестър. Както вече стана ясно, днес в Манчестър бяха арестувани още трима души. Вчерашният задържан е брат на атентатора Салбан Абеди, който се взриви в преддверието на залата и уби 22-ма души.

От вторник вечер във Великобритания повишиха нивото на терористична заплаха на критично. Това означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ". Военни ще подпомагат полицията.

По този повод п ремиерът Тереза Мей отново събра кризисния комитет Кобра.

„Докато тече работата на службите, не можем да пренебрегнем вероятността зад нападението в Манчестър да стои по-голяма група. Взехме решение нивото на риск от терористично нападение да бъде повишено на "критично". Това означава, че нови атаки не просто са много вероятни, а може и да бъдат неизбежни", обяви Мей.
„Хората ще виждат допълнителни полицаи, полицаи с оръжие и военни. Няма никаква причина за паника или тревога. Правим всичко възможно жителите и туристите да са в безопасност", каза кметът на Лондон Садик Кан.

Шефът на полицията в Манчестър Йън Хопкинс обяви след терористичния акт, че това е най-страшното нещо, което някога е ставало в този град. Но въпреки засиленото полицейско присъствие и мерките за сигурност, хората не се страхуват. Жител на града ни обяснява защо символът на Манчестър е пчела. Първоначално се е свързвал с индустриалната революция и тежката работа, после става символ на градската поп културата. Ние сме вечно заети, винаги работим, нямаме време да се страхуваме, казва той.
„Животът продължава, дори не искам да говоря за терористите. Ако говорим за тях, това означава, че те са ни победили. Днес е нормален ден като всички останали, сега отивам да отворя кафето. Такива неща са се случвали в миналото и пак ще се случват. Но Манчестър е твърде силен, за да бъде победен", каза Хопкинс.

Той обаче също изрази мнение, че атентаторът не е бил вълк-единак.

„Пределно ясно е, че разследваме цяла терористична мрежа", допълни шефът на полицията в Манчестър.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.