Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Огромно количество хероин задържаха митничари в Лом
21 Май 2017
Наркотиците са били на стойност от 63,5 милиона лева
Огромно количество от 423 килограма хероин са задържали служители на „Митница - Лом" в събота сутрин. Наркотиците са били на стойност от 63,5 милиона лева, а новината за задържането им обяви на специална пресконференция директорът на Агенция "Митници" Георги Костов.

„Вчера, около 05.30 сутринта на ГКПП „Видин-Калафат" екип на Митница- Лом спира за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, управляван от 56-годишен шофьор без криминални прояви, който превозва 25 палета с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия.

Колегите извършват анализ на транспортните документи и установяват, че изпращачът е непозната фирма, а получателят на плочките в Холандия е фирма с предполагаема дейност, свързана с хранителните продукти. 
Когато разпечатват един от палетите установяват острата миризма на оцетна киселина, която насочва колегите, че може би става въпрос за наркотично вещество", обяви Георги Костов, цитиран от „Фокус".

„Общо са иззети 400 пакета по 1055 грама - общото тегло на иззето наркотично вещество е 423 кг 222 грама. По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с изключително висока чистота, наближаваща 70%. Прогнозните му цена по разценка на съдебната ни система е 63 млн. 484 хил. лева", обясни Георги Костов.

„В случая веднага сработва механизмът на действие, на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата", коментира той.

„Много бързо в рамките на няколко часа след установяване на наркотичното вещество колегите от МВР успяха да установят и задържат изпращача на пратката", заяви Георги Костов.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че това е рекордно за страната задържано количество дрога, а в същото време припомни  за още една голяма пратка хероин, задържана през миналия месец. Става въпрос за 214 кг от наркотика, задържани на Капитан Андреево.

„На 24 април 2017 година на ГКПП „Капитан Андреево" в 09:00 часа е спрян за щателна митническа проверка ТИР, управляван от ирански гражданин. ТИР-ът превозва подправки за паниране на пилешко месо", посочи той и допълни, че подправките са били опаковани в палети и в консервни кутии. В 468 от кутиите, вместо подправка, има 214 кг хероин", заяви главният прокурор.

„По документи ТИР-ът е с крайна дестинация Полша. Към настоящия момент се провеждат действия по разследването. Водачът е задържан", обясни Сотир Цацаров и допълни, че се провеждат действия за установяване на крайния получател.

„Крайният получател на пратката в кутиите от доматено пюре е Холандия. По наши данни крайният получател и на втората пратка в кутиите с подправка за паниране също е Холандия, макар да преминава през Полша", посочи главният прокурор.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.