Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Раздадоха наградите „Пулицър“
11 Април 2017
Наградата „Пулицър“ се връчва от 1917 г. Тази година тя се присъжда в 21 категории
Престижните американски журналистически награди „Пулицър“ тази година се присъждат на авторите на няколко статии, отразяващи предизборната кампания на настоящия президент Доналд Тръмп. Материалите се отнасят и до разследване за благотворителни дарения на Тръмп и анализ на цялостния облик на тези избори. 

„Дейвид Фарънтхолд от ежедневника „Вашингтон пост“ спечели наградата за национален репортаж заради материала си - „модел за прозрачна журналистика“. При журналистическото разследване е използван нов начин за събиране на сведения. Идеята е била с помощта на потребителите на „Туитър“ да се открият следите на даренията на Тръмп за благотворителни дейности. Фарънхолд е разследвал неверните твърдения на Доналд Тръмп за неговата щедрост при благотворителни акции. Той разкри също как настоящият президент е хвалил с доста груби изрази пренебрежителното си отношение към жените. Думите му съществуват на видеозапис от 2005г. Пеги Нунън от „Уолстрийт джърнъл“ бе приветствана за „чудесно представените от нея материали“, посветени на споделените ценности на американците по време на една от най-ожесточените предизборни кампании в страната. 

Пулицър за „служба на обществото“ бе присъдена на „Ню Йорк дейли нюз“ и на информационния сайт „ ProPublica“ за разкритията на злоупотреби от страна на полицията при прилагането на законодателството за експулсиранията. 

Вестник „Ню Йорк таймс“ взе наградата за международен репортаж за усилията на руския п резидент Владимир Путин за разшири руското влияние в чужбина, включително и чрез репрессии и провокации срещу противници на режима. 

Наградата „Пулицър“ в категорията „Задълбочен репортаж с пояснения“ бе присъдена на Международен консорциум за журналистически разследвания, информационната служба „Макклачи“ и вестник „Маями хералд“ за материалите за „Панамските документи“. Това обяви на церемония в Школата по журналистика на Колумбийския университет ръководителят на организационния комитет на наградата „Пулицър“ Майкъл Прайд. Той уточни, че над серията материали са работили над 300 журналисти с цел разкриване на тайната инфраструктура на офшорните компании. 

Наградата „Пулицър“ се връчва от 1917 г. Тази година тя се присъжда в 21 категории, включително и за карикатури, за новинарска и художествена фотография, както и за художествени произведения, поезия, драматургични творби и музикални произведения. Наградата е увеличена от 10 000 на 15 000 долара, но по-важен е престижът, който тя носи. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.