Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Великобритания официално обяви пред ЕС, че започва процедура по напускане на съюза
29 Март 2017
Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския посланик в ЕС Тим Бароу
Премиерът Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит. Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския посланик в ЕС Тим Бароу. Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на Съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света. 

Това е исторически момент, от който няма връщане назад. Великобритания ще напусне Европейския съюз. Сами ще взимаме решения и ще ковем собствени закони. Ще си върнем контрола над нещата, които са важни за нас. И ще се възползваме от възможността да изградим една по-силна и справедлива Великобритания. Правителството е твърдо решено да го постигне.

Премиерът Тереза Мей, която по принцип бе противник на Брекзит, но в политическия хаос след референдума оглави правителството, сега разполага с две години да уреди условията по напускането. Тя ще има една от най-трудните задачи, с които се сблъсква британски премиер за последните десетилетия: да запази целостта на Обединеното кралство пред вероятността от нов референдум за независимост на Шотландия, докато води трудни преговори с останалите 27 страни-членки на ЕС за сделки в области като финансите, търговията, сигурността и редица други сложни въпроси. 

Тереза Мей обеща да търси възможно най-голям достъп до европейските пазари, но изтъкна, че Великобритания ще се стреми към сключване на нови търговски споразумения със страни извън Европа, като наложи ограничения на миграцията от континента. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.