Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов за Ердоган: Твърди и внимателни трябва да сме с този човек!
24 Март 2017
Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона
Българите сме тежко разделен народ, в момент, когато трябва да сме обединени. Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Аз знам колко твърди и внимателни трябва да сме с този човек. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по Нова тв. “И на този фон тези неверни неща, които се говорят за нас от нашите опоненти. Това са обиди към нашите избиратели, за нас в течение на 10 години гласуват по 1 милион души“, добави Борисов. „11“. Така определи важността на тези избори и победата на тях за ГЕРБ нейният лидер по скалата от 1 до 10. Борисов подчерта, че е предизвикал изборите, за да успокои държавата. „Спомняте си, че тогава имаше напрежение сред населението, особено след провеждането на референдума. Аз като демократ, защото на мен демокрацията не ми пречи“, уточни той и добави, че не би се шегувал със смъртта по политически причини, както правят неговите опоненти. „Както казва президентът Радев, ние трябва да се отнесем с почит към всички, които са били избити по различни политически причини... Защо провокираш? Това ще донесе ли обединение на нацията?“, категоричен е Борисов. На въпрос за малката разлика в проучванията между ГЕРБ и БСП и дали това е неуспех за него, Борисов отговори: „След управление обикновено всичко се срива“, припомни той, давайки пример с предишни управления, които са слизали от политическата сцена безславно и дори са изчезвали като политически сили. 

По отношение на опитите на Турция да се намеси във вътрешните работи на България, Борисов каза: Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона. Радев вчера категорично каза, правова държава, който не спазват правата... Категорична позиция, така трябва. БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция, посочи Борисов. В този ред на мисли той даде хипотетичния пример, какво ще правим в България, ако някой забие чуждо знаме в Кърджали? Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с мигрантите, каза Борисов. 

В същото време посочи, че е подобрил отношенията с Русия и изброи: увеличихме броя на руските туристи у нас, споразумяхме се за ремонта на военната авиация, платихме дълга за АЕЦ „Белене“, с ЕС се договорихме за изграждането на газовия хъб, който представлява истинска диверсификация. Сега руснаците се объркаха. „БСП ги лъга на два пъти. Казаха, че ще строят „Южен поток“, АЕЦ „Белене“, но това не се случи. Руснаците отдавна не са тези руснаци, които познаваме от миналото. Ние водим прагматични отношения с тях, но едновременно с това имаме твърдо отношение заради случващото се с Крим. А БСП винаги е експлоатирало проруските чувства на избирателите и след изборите не е правило нищо“, заяви Борисов за отношенията с Русия. „За тези 2 години след Орешарски, какво са направили БСП, за да ни победят?“, попита бившият премиер и лидер на ГЕРБ. Той подчерта, че приоритет на ГЕРБ ще бъде образованието. Това не включва само увеличаването на учителските заплати, но Борисов посочи три главни приоритета: образование, борба с корупцията и справяне с демографската криза. 

По отношение на образованието той заяви, че мерките няма да се ограничат само до вдигането на заплатите на учителите. За борбата с контрабандата и корупцията, Борисов заяви: „Чувството за справедливост и за безнаказаност дразни гражданите. За това тук ще вложим цялата си политическа воля“. Той подчерта, че демографската криза у нас е факт и пое ангажимент да се финансират от държавата всичките опити за ин витро. „Тук става дума за около 300 000 семейства. В момента даваме около 15 милиона евро. Дори да се утроят тези пари, това е нищо на фона на излишъците, които ГЕРБ е оставил на държавата“, каза Борисов. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.