Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меркел: Мюсюлманските държави трябва да се обърнат срещу ислямския тероризъм
18 Февруари 2017
Само те могат да се справят с радикализма в собствените си общества
Мюсюлманските държави трябва да се обърнат срещу ислямския тероризъм – само те могат да се справят с радикализма в собствените си общества. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в обръщение пред световни лидери на 53-тата конференция по сигурността, която се провежда днес в Мюнхен. Канцлерът подчета също, че Европейският съюз не може да се справи сам в борбата срещу тероризма без помощта на САЩ.

След анексията на Крим, значимостта на НАТО отново се увеличи и пактът трябва да защити източния си фланг, тъй като в региона е нарушен един от основните принципи на Европа – териториалния суверенитет, заяви Меркел на форума, след като се срещна за първи път с новия американски вицепрезидент Майк Пенс. 

Тя посочи, че Европейският съюз има нужда от подкрепата на САЩ в борбата с тероризма, а международните структури като ООН не бива да бъдат отслабвани точно в тези критични времена. На исканията на Вашингтон финансирането на НАТО да бъде поето до голяма степен от европейските съюзници, тя отговори, че до 2024 г. Германия ще предостави 2% от БВП. Тя отказа обаче вноската в пакта да се увеличи веднага. Дори Германия не може да си позволи да харчи повече от 8% от бюджета си годишно за военни нужди, заяви тя.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.