Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преди около 2,45 млрд. години на Земята е имало кислородна катастрофа
12 Февруари 2017
По онова време, планетата била почти изцяло покрита със сняг и лед, а хидросферата на практика била изолирана от атмосферата
Геолози определиха периода, когато е настъпила кислородна катастрофа на Земята, съобщи lenta.ru. Те са на мнение, че глобални изменения в състава на атмосферата е имало преди 2,42-2,46 милиарда години.

До тези изводи учените стигнали, след като извършили датиране на магмени скали от Южна Африка. В образците, изследвани чрез датиране по уран-олово, били открити химични свидетелства за рязко повишаване на нивото на кислорода в древната атмосфера, които, по мнението на учените, съответстват на периода, когато е настъпила кислородната катастрофа.

По онова време, преди около 2,45 млрд. години, планетата била почти изцяло покрита със сняг и лед. Полярните шапки стигали почти до екватора, а хидросферата на практика била изолирана от атмосферата.

По-рано се предполагаше, че кислородна катастрофа е имало около 100 млн. години по-късно в сравнение с периода, установен от авторите на настоящото изследване. В предишно проучване, чиито резултати бяха публикувани през месец май, като причина за обогатяването на земната атмосфера с кислород бе посочена тектоничната активност.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Отговор
13 Feb, 2017 | 23:08

Промените в състава на атмосферата на Земята и появата на кислород в нея са станали вследствие на възникването на синьо-зелените водорасли. Това събитие е наречено кислородна катастрофа, тъй като промените в състава на атмосферата са довели до масовото измиране на анаеробните форми на живот.

Кислород
12 Feb, 2017 | 21:38

И какво значи в крайна сметка "кислородна катастрофа"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.