Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стефан Цанев отказа да приеме награда на Министерството на културата
9 Януари 2017
Писателят отказа си да приеме наградата на Министерството на културата "Златен век" за своя 80-годишен юбилей
Димитър Иванов е представлявал в продължение на 14-15 години една институция, която е най-репресивният орган на тоталитарния режим и кореспонденцията е пряка: че правителството награждава една репресивна институция, съобщава БНР. Това каза в предаването "12+3" писателят Стефан Цанев по повод отказа си да приеме наградата на Министерството на културата "Златен век" за своя 80-годишен юбилей. В открито писмо до министър Вежди Рашидов Цанев мотивира отказа си да бъде награден с асоциацията, която награждаването на Димитър Иванов - последният началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, провокира:

Не бива тази институция да бъде награждавана, защото това значи, че одобряваме нейните действия, а нейните действия бяха жестоки, това го знае всеки, който е живял по онова време. С това трябва да се внимава и срещу това е моят отказ, моят протест. Аз не си жаля името, какво като го сложат до неговото, то няма да ми попречи с нищо. Въпросът е много по-сложен - не име до име, а институция, която признава цяла една репресивна институция. Това е много опасно, ако се замисли човек.

В откритото си писмо Стефан Цанев заявява:

В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. "Държавна сигурност" носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ? ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

На 10 и 11 януари с представленията "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" Народният театър "Иван Вазов" ще отбележи юбилея на Стефан Цанев. Награждаването със "Златен век" бе планирано да се случи след края на постановката "Процесът против богомилите". 

Министърът на културата Вежди Рашидов излезе с писмена позиция по случая с отказаната награда и отговори на писателя Стефан Цанев: 

Естествено е човек да има своя позиция - да приеме или да отхвърли нещо. В случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен. Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.