Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меглена Кунева: ДБГ няма да участва в кабинет, излъчен от това Народно събрание
5 Декември 2016
Даването на мандат на третата политическа сила е избор от страна на президента
Даването на мандат на третата политическа сила е избор от страна на президента и да падне този избор върху Реформаторския блок е висока оценка за блока и на твърдите му позиции, свързани с бъдещето на България в ЕС  и НАТО, съобщава БНР. 

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, която уточни: Това, на мен, ми дава спокойствие, че усилията ни са били, са и ще бъдат оценени. Затова с лека ръка не бих приключила този въпрос, без да се направят ясни знаци от страна на Реформаторския блок, че ние сме оценили подадената ръка от страна на президента, но нека да бъда абсолютно наясно с вас: кабинет Реформаторският блок няма да прави. Движение "България на гражданите" няма да участва в каквато и да била форма на кабинет, който е излъчен от това Народно събрание.

Ако при разговори с партньорите, които до сега са поддържали мнозинството, се стигне до някаква, макар и необичайна формула, по няколко въпроса, като например изборно законодателство и антикорупционен закон, да има фигура, която може да бъде подкрепена от тези политически сили, Реформаторският блок може да обмисли такъв вариант. Това не означава съставяне правителството на Реформаторския блок, каза вицепремиерът и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Служебния министър на образованието трябва да насочи усилията си към приложимостта на промените, категорична е Кунева:

Това, което ще направя, е да оставя пътна карта за следващата година. Нека кажем какво трябва да се направи в областта на образованието. Ще кажа няколко неща, които са важни: Трябва да се продължи с учебната програма за различните класове, трябва да се доизградят Обществените съвети. Пуснахме формулярите за иновативните училища. Бих искала да апелирам към директорите, към учителите, да участват. Имаме вече новите учебни програми за 3-ти, 7-и и 9-и клас, но трябва да се продължи. Особено бих искала да акцентирам върху необходимостта от навлизане на повече технологии, информационни технологии в училището и най-важното, най-важното това е професионалното образование.

България не стои зле  в световен план по отношение на грамотността сред учениците, но около 10% от учениците са на много лошо ниво, отчете тя.

Кунева не се ангажира с препоръка кой трябва да бъде новият български еврокомисар, нито кой да го излъчи – служебно или редовно правителство.  Според  Кунева съществува и риск България да не се справи добре с председателството на ЕС.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.