Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха океан на 1000 км под повърхността на Земята
30 Ноември 2016
В земната мантия може да има много басейни, пълни с вода, а най-дълбоко разположеният изглежда е на 1000 км от повърхността
Идеята на Жул Верн за океан дълбоко под повърхността на планетата, описана в „Пътешествие до центъра на Земята”, може да не е само фантастика. В земната мантия може да има много басейни, пълни с вода, а най-дълбоко разположеният изглежда е на 1000 км от повърхността. Откритието е дело на екип от Северозападния университет в Ивънстън, щата Илинойс. Ако не беше толкова навътре в Земята, всички щяхме да сме потънали, казва Стив Джейкъбсън от екипа изследователи. 

Този океан е много по-надълбоко в Земята и е на една трета от разстоянието до ръба на земното ядро. Наличието на океан се удостоверява от диамант, „изплют” преди около 90 млн. години от вулкан в Бразилия. Учените изследвали обстойно диаманта и при проверка с микроскоп с инфрачервени лъчи се вижда, че при формирането на твърдото тяло в него са останали минерали. Освен това учените разпознали и хидроксилни йони, които обикновено са свързани с вода. Минералите в диаманта се състояли от феропериклаза –желязо и магнезиев оксид, който може да поглъща и други минерали като хром, алуминий и титан, при ултрависоки температури и налягане в долната част на земната мантия. 

Това означава, че водата е на много по-надълбоко от очакваното. Учените установяват, че тези допълнителни метали са се отделили от феропериклазата, а това се случва при по-меки условия, когато диамантът се е „промъквал” през по-малки дълбочини. Но за да има в него метали, диамантът трябва да се е формирал в прекомерните условия на долната мантия, което сочи към 1000 км. навътре в Земята. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.