Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономически очаквания след победата на Доналд Тръмп
13 Ноември 2016
Противоречивите обещания, дадени от Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, са сериозно предизвикателство пред икономическите анализатори
Противоречивите обещания, дадени от Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, са сериозно предизвикателство пред икономическите анализатори да прогнозират каква ще бъде динамиката на пазарите и как ще повлияе политиката на новата американска администрация върху растежа на икономиката.  

В ефира на  предаването  "Събота 150" експертът от престижния икономически институт "Петерсон" Джейкъб Киркегаард прогнозира, че първият ефект от политиката на новия американски президент може да е положителен. След вота в САЩ институтът излезе с показателен коментар: "Не подценявайте това, което Доналд Тръмп" може да направи".

Според Джейкъб Киркегаард анонсираните от Тръмп политики в областта на икономиката и финансите, включително и много драстично намаляване на данъците и сериозно наливане на пари в инфраструктурни проекти, ще изиграят ролята на много големи икономически стимули: Това би трябвало да доведе и до повишения на финансовите пазари. Също така бихме могли да очакваме инфлация. Това означава, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвите по-бързо, отколкото би го направил в друга ситуация. В краткосрочен план това ще доведе до много добро развитие на американската икономика, но в дългосрочен - ще предизвика неравенство и ще отвори доста големи пробойни в бюджета. 

Киркегаард обясни, че повишаването на инфлацията може да стимулира икономиките на страните от Европа: След като в САЩ има инфлация, това ще бъде добре и за страните от Европейския съюз. Освен това вероятно ще се стигне до поскъпване на долара, което ще е добре за държавите, които внасят стоки в САЩ. Същото се отнася и за Япония, която ще успее да спечели от курса между долара и йената. Това ще е много добре в краткосрочен план. 

Експертът прогнозира, че президенството на Доналд Тръмп ще има много тежки икономически последици за държави като Мексико и Китай, за които той заяви, че ще постави по-високи такси и други търговски бариери. 

Според Сони Капуър от базираната във Великобритания организацията "Re-Define"  в международен план от избора на Тръмп ще има повече губещи, отколкото печеливши. Капуър смята, че световната икономика може да се забави заради действията на новоизбрания американски президент. 

Победата на Доналд Тръмп донесе краткотраен срив на пазарите и дълготрайна нестабилност, коментира още британският анализатор.  Той припомни, че по време на кампанията си Тръмп  е обещал да преразгледа съществуващите икономически споразумения, като добави: Според него търговското споразумение с Европа е мъртво още преди да е подписано. Това ще има много негативно отражение върху страните, с които САЩ има много добре развити търговски отношения. 

Сони Капуър посочи още, че сега сега пазарите са много объркани и несигурни, тъй като все още не са ясни конкретните намерения на новоизбрания президент, който по време на кампанията е  казал много противоречащи си неща. 

Например, от една страна той каза, че ниските лихви са много добри за икономиката. След това обаче каза, че Федералният резерв е политически обвързан и нарочно задържа ниските лихви, за да помогне на демократите да спечелят, но това води до нов балон в икономиката....

Същото е и по отношение на инфраструктурата - той каза, че ще налее много пари там, но в същото време обеща намаляване на данъци.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.