Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Евродепутатите в Страсбург гласуваха да има мониторинг на всички страни, а не само на България и Румъния
25 Октомври 2016
Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона
Мнозинството от Евродепутатите в Страсбург поиска въвеждането на мониторингов механизъм за всички 28 държави от ЕС. Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона. В момента ЕК има право да наблюдава правосъдието единствено в България и Румъния, които сами се съгласиха на това в договорите си за присъединяване към съюза. Инициативата беше приета с 405 гласа "за" срещу 171 "против". Докладчикът по въпроса, холандката от Либералите Софи Индфелд, обясни нуждата от допълнителен инструмент на Европейския съюз за превенция срещу злоупотреби и посочи, че вече има подобен опит с мониторинга по правосъдието и вътрешните работи над България и Румъния, но сега е нужно равнопоставено наблюдение на всички 28 страни. Сред подкрепилите текста беше и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ-ЕНП:

С приемането на този механизъм се сваля и механизмът за сътрудничество и проверка на България и Румъния, така че вече нашата страна няма да бъде дискриминирана, а заедно с останалите европейския държави ще бъде проверявана по реда на общоевропейския механизъм.

Всяка година Европейската комисия да пише доклади и препоръки въз основа на показатели, като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите,достъпа до правосъдите. Тези оценки ще служат като формален повод за задействане на член 7-ми от Лисабонския договор, чиято крайна фаза на санкции предвижда лишаване от право на глас на съответното правителство при решенията на Евросъюза. За евентуалното въвеждане на общоевропейски мониторинг би било нужно съгласието на правителствата на Съюза с квалифицирано мнозинство.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.