Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Във Виена се топлят с вафли
11 Октомври 2016
Около 600 домакинства и фирми ще имат достъп до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода
Известният производител на вафли Манер (Manner) от вчера пусна излишната топлина от процеса на печене в част от топлопреносната мрежа на Виена. Около 600 домакинства и фирми ще имат достъп до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода. Отпадъчната топлина от този процес пък ще се обръща в климатична енергия за охлаждане на сладкарските цехове. Сътрудничеството между общинската топлофикация и фабриката на Манер в квартал "Херналс" на австрийската столица е отличен пример за иновативни енергийни решения. То ще бъде от полза за хората и околната среда – освен всичко друго "вафленото" отопление намалява с 1000 тона годишно емисията на въглероден двуокис. Това съответства на емисиите от 240 еднофамилни къщи.

Общата инвестиция на Манер в модернизацията на фабриката във Виена е 40 млн. евро. Площите нарастват с една трета, производството на вафли се увеличава, а оползотворяването на енергията става по-ефективно. В самия производствен комплекс благодарение на екологичната топлоенергия миналата година са изпуснати 34 тона въглероден двуокис по-малко.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.