Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Япония изригна вулкан
8 Октомври 2016
Вулканът Асо, намиращ се в югозападната част на Япония
Вулканът Асо, намиращ се в югозападната част на Япония, се активизира. Заради започналото изригване, при което във въздуха се изсипа огромно количество пепел - облак с височина от порядъка на 11 километра, е спряно движението на влаковете в района. Прекъснато беше и електрозахранването в около 30 000 къщи, разположени в префектурата Кумамото. 

Очевидци твърдят, че на няколко места от върха на Асо се виждат трептящи оранжеви пламъци, а други -  че гърлото му изпуска талази сив пушек в небето. Хора от съседните места съобщават, че колите и къщите им са покрити с фил слой пепел. Властите от своя стана предупредиха местните да не доближават до подножието на вулкана за тяхна безопасност. 

Няма данни за пострадали или разрушения. Съобщава се само за спукан прозорец на библеотека, намираща се на няколко километра от планината. Вероятна причина за нараненото стъкло е изхвърчала вулканична скала с размер на топче за голф.

Последното изригване на Асо беше през април тази година, а първата подобна активност на вулкана е от 1980 година. Малките вулканични изригвания са често срещано явление в планината през последните години. Няма данни текущата активност да е свързана със земетресенията, които рязтърсиха страната по-рано. Въпреки това вулканът Асо е в нестабилно състояние и може да избухне отново.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.