Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН
28 Септември 2016
По процедура Бокова може да продължи да се състезава за поста, но без правителствена подкрепа
Правителството реши да издигне кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН на мястото на досегашния официален кандидат Ирина Бокова. По процедура Бокова може да продължи да се състезава за поста, но без правителствена подкрепа. Премиерът Бойко Борисов мотивира смяната с резултата от последното гласуване:

Положихме огромни усилия, не само ние, и президентската институция, външно министерство. Знаете, това е една изключително сложна процедура. Действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример, когато г-жа Румяна Желева кандидатства за еврокомисар... Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на г-жа Георгиева.


В мотивите към правителственото решение за номиниране на Кристалина Георгиева за български кандидат за поста генерален секретар на ООН е записано, че въпреки доброто си представяне, на последните неформални гласувания Ирина Бокова е получила голям брой обезкуражителни гласове и подкрепа под изискващия се минимум от 9 гласа, което ограничава шансовете й за избиране. Това е наложило да се търси алтернативен подход в лицето на нова българска кандидатура, която за кратко време да се превърне във водещ кандидат. 
В понеделник при гласуването в Съвета за сигурност на ООН кандидатурата на Ирина Бокова бе подкрепена от шест страни, седем бяха против, а две гласуваха "без мнение". 

Председателят на комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова от ГЕРБ приветства решението на правителството за издигането на кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова. По думите ѝ обаче Ирина Бокова може и да не вземе решение да се оттегли от надпреварата:

Вижте, аз няма да се впускам в политически коментари. Ще кажа само, че одобрявам решението на правителството, изцяло тяхна възможност за такова решение и всъщност фактът, че такова решение вече е взето, говори, че вероятността за успех би следвало да е голяма. Важното е какъв ще бъде крайният резултат за България. Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България, така че нека го приемем позитивно.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви:

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. В случая трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне с подкрепата на българското правителство към госпожа Кристалина Георгиева.

Митов обясни пред журналисти, че днешното правителствено решение на практика означава – пренасочване на официалната подкрепа на България от Ирина Бокова към новия кандидат за поста – Кристалина Георгиева. Няма процедура по оттегляне на вече издигнат кандидат, повтори той, но от тук насетне за релевантна ще се смята кандидатурата на Георгиева и правителството ще работи за нея. Той допълни:

Оставяме в тази ситуация на госпожа Бокова да прецени своето участие в това състезание. Не смятам изобщо за какъвто и да било проблем или какъвто и да било фактор, че госпожа Кристалина Георгиева е европейски комисар. Тя е дълбоко уважаван човек навсякъде по света. Ние сме в постоянен контакт с всички държави, постоянни, непостоянни членки на Съвета за сигурност, както и с всички наши колеги от източноевропейската група. Направили сме своите консултации и сме взели това решение на базата на реалността, на базата на факти и анализ, а не на базата на спекулации и най-различни прищевки и желания.

Митов каза още, че решението е трудно, но необходимо, за да се даде шанс на източноевропейската група да има своя генерален секретар. Той не направи прогноза как ще се отрази тази късна кандидатура, но очаква трудна битка. Външният министър допълни също, че до момента българското правителство не си е позволявало да се отклонява от официалната номинация за Бокова при официалните срещи и отрече кабинетът да е лобирал до момента за номинацията на Георгиева.

В интервю за вестник "24 часа" Бокова коментира, че не вижда сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои. Призивите за излизане от надпреварата са недостойни, смята Бокова и коментира още, че с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище.

Заради предложението България да номинира Кристалина Георгиева за надпреварата за генерален секретар на ООН от БСП поискаха премиерът и външният министър да представят мотивите си пред депутатите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.