Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция с подкрепата на САЩ започна операция по земя и въздух в Северна Сирия
24 Август 2016
По думите на Ердоган, целта на операцията е да сложи край на атаките по турската граница и да освободи граничните райони от терористи
Турция започна днес сутринта военна операция на територията на Северна Сирия. Операцията е насочена както срещу "Ислямска държава", така и срещу кюрдските бойци в пограничния район, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Офанзивата е с танкове и артилерия и е съпровождана по въздуха с удари на международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава". 

Атаките от Сирия срещу страната ни - в Газиентеп, Килис - доведоха нещата дотам, че да кажем: Аман! Трябва да сложим край на всичко това! Така че в 4,00 ч тази сутрин този процес започна.

По думите на Ердоган, целта на операцията е да сложи край на атаките по турската граница и да освободи граничните райони от терористи. Тя също така трябва да укрепи сигурността на границата и има принос в обезпечаването на териториалната цялост на Сирия. Цели на операцията са също така предотвратяването на нов поток от мигранти, обезпечаването на доставките на хуманитарна помощ за хората от региона и прочистването му от терористични елементи, посочи още Ердоган.

Представител на местните сирийски власти съобщи, че танкове и формирования на турски командоси са навлязли в пограничния сирийски град Джараблус от север и запад и установяват контрол над него. В същото време сирийските бунтовници са поели контрола над едно село близо до границата с Турция. 

От изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу стана ясно, че военното нахлуване по суша и въздух в Сирия преследва и друга стратегическа цел - да не допусне местните кюрди, които смята за съюзници на терористичната Кюрдска работническа партия, да вземат контрола на териториите почти по цялото продължение на турско-сирийската граница:
Тайните планове на партията Демократичен съюз на сирийските кюрди са разкрити. Кюрдските Отряди за народна самоотбрана в състава на опозиционните демократични сили трябва да се върнат от източната страна на Ефрат. Америка ни го обеща. За това се договорихме. Ще направим каквото е необходимо за Турция.

Американски военни инструктори и безпилотни летателни апарати от базата Инджирлик оказват подкрепа на Турция при извършването на военната операция в северния сирийски град Джараблус, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието се позовава на официални представители на Турция и САЩ. Дронове на САЩ, разположени във военната база Инджирлик, извършват разузнавателни полети над Джараблус. Американски специални части, намиращи се в Турция, сътрудничат с турското военно командване при планирането на настъплението, уточнява "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието, което се позовава на източник от администрацията на САЩ, съобщава, че САЩ са обяснили ясно на кюрдските формирования, влизащи в състава на сирийските демократични сили, че  няма да получават повече военна помощ от Вашингтон, ако опитат първи да освободят Джараблус от "Ислямска държава". 
Режимът в Дамаск осъди остро турската военна операция и я нарече "грубо нарушение" на суверенитета на Сирия. "Прогонването на "Ислямска държава" и заместването й с други - подкрепяни от Турция терористи, не е борба с тероризма", заяви сирийското външно министерство.

Предприетите действия идват дни след като атентатор-самоубиец отне живота на 54 души в град Газиантеп и след заявеното от Турция намерение да прочисти напълно граничните си райони от бойци на "Ислямска държава".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.