Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пожари бушуват в страната
30 Юли 2016
Близо 1 500 декара борова гора са напълно изгорели в пожара край Ардино, общо засегнатите площи са над 1 800 декара
Над 200 пожара са гасили огнеборците в цялата страна само за последното денонощие. За щастие няма пострадали хора. 

Близо 1 500 декара борова гора  са напълно изгорели в пожара край Ардино, общо засегнатите площи са  над 1 800 декара - съобщи заместник -министърът на земеделието Георги Костов, който направи оглед на място. По думите му, нужно е бързо разчистване на дървесината и ново залесяване:
 
На практика, унищожаването не е само на дърветата, а и на почвата ерозията. Тук тези залесявания са направени за спиране на ерозията. При тези наклони, които имаме в момента, първият проливен дъжд ще почне да предизвиква ерозия. Затова Горското стопанство ще вземе най-бързите мерки за, най-напред, изсичане на изсъхналия вече, изгорял дървостой, а след това - за ново залесяване и това ще струва на декар над 1 000 лева. Като умножите тази сума по декарите, ще видите, че близо 2 000 000 ще бъдат преките щети от пожара. Отделно биоразнообразието,  отделно промяната на ландшафта, която се предизвиква, отделно щетите, които са върху местното население. ..

След два дни борба с огъня, пожарът беше локализиран снощи. 50 военнослужещи и хеликоптер, огнеборци и доброволци - близо 200 души, се включиха в гасенето в събота, съобщи Юлиян Русев от Регионалната дирекция по горите в Кърджали:
 
Пожарът го локализирахме снощи. В момента има няколко огнища, които са в самия пожар. Няма опасност, в момента, да се развие и да излезе извън ограничената площ. Най-вероятно в самия пожар огнищата ще продължат да горят и днес, и утре.

Емил Войводов, директор на горското стопанско в Ардино, е категоричен, че няма опасност за неселението, но гасенето ще продължи поне още 2-3 дни.

В петък пламъците за кратко застрашиха населените райони, но бяха отклонени навреме от пожарникарите, доброволците и служителите на горското стопанство. Двама души бяха задържани по подозрения, че са предизвикали пожара.

Локализиран е и пожарът в близост до вилна зона между Самоков и Боровец. Екипите на пожарната все още са на място, към населеното място няма опасност, но се наблюдава районът към гората. Според първоначалната информация, той е възникнал от запалено стърнище и разгоряла се суха трева.

Напълно потушен е пожарът в землището на село Малко Шарково. Стихията изпепели 2200 дка, от които 450 дка гори.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.