Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
24 май - Ден на славянската писменост и българската култура
24 Май 2016
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан у нас и по света с редица прояви
Тържествата в София  ще започнат с шествие от сградата на Националния археологически музей до паметника на светите братя пред Народната библиотека, където ще се състои празничната церемония по повод 24 май. Тя ще бъде предавана пряко в 11 часа по програма "Хоризонт " на Българското национално радио.
В шествието, сред ученици, учители, ректори и граждани, ще се включат президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и Академичният съвет на Софийския университет. То ще приключи в 11 часа пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий, където ще започне официалната церемония. Първокласници ще изпълнят стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. В аулата на Софийския университет, ще има академично тържество, по повод празника

Във Варна, над 12 хиляди ученици, учители, студенти и дейци на културата ще участват в шествието за 24 май.  Ще бъде проведена и азбучна регата, разказа Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна:
Тази година, яхтите ще дефилират пред Централни бани в Морската градина. Гледката откъм централния вход на Морската градина ще бъде много красива. Екипажите на яхтите ще бъдат облечени с фанелки, на които ще бъдат изписани българските букви.
В  Пловдив, в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  ще бъдат връчени   почетни знаци и значки на отличени преподаватели,  учебни и детски заведения.   В храма "Свети Свети Кирил и Методий"  празнична литургия ще отслужи пловдивският Митрополит Николай. 
По традиция тържествената  церемония , на която ще бъдат отличени за своята работа през изминалата година пловдивските преподаватели, ще се състои в залата на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” . Тя е приемник на епархийското училище, където  за първи път по инициатива на Найден Геров през 1851 година е бил отбелязан  празникът в чест на славянските първоучители.   Пред паметника на Светите братя на площад "11 май"  ще бъдат положени венци, а шествие ще потегли по централната пешеходна улица към площад "Стефан Стамболов". Там ще се състои  празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс. По-късно на сцената ще се изявят студентите от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В подготвения от тях 5 часов мегаконцерт по случай 24 май ще се включат всички художествени състави на академията с изпълнения на класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор.
Във Велико Търново днес на  тържествата в девет училища  първокласниците ще получат  като подарък книгата "365 приказки от цял свят-по една за всяка вечер". 
По инициатива на общината над  700-те книги за първокласниците са закупени от спонсори в посветената на 24 май акция. "Децата-по-близо до книгата". Общоградското честване на деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще започне с празнично шествие от площад "Велчова завера" до сградата на общината, участниците в което ще носят портрети на светите братя Кирил и Методий. За девети път ще бъде връчена общинската награда "24 май", която се присъжда на най-изявения възпитаник на средните училища. Призът,к ойто е придружен с премия от хиляда евро, за пръв  път ще бъде връчен  на двама души-абитуриентките близначки Мария Десислава  и  Дарена  Светослава Димитрови  от Средното общообразвателно училище,"Емилиян Станев". Вечерта ще има дефиле на абитуриентите от "Випуск 2016". Заедно с директорите на училищата и класните си ръководители те ще преминат по двестаметров червен килим на централната градска улица.

Химнът на светите братя Кирил и Методий е композиран преди 115 години в Ловеч от Панайот Пипков, по текста от едноименното стихотворение на Стоян Михайловски. За първи път тържествената церемония по случай 24 май в Ловеч ще се състои пред катедралния храм в центъра на града посветен на Светите братя Кирил и Методий. Ще бъдат отличени изявили се учители и ученици. 
Стихотворението-химн на Свети Свети Кирил и Методий, Стоян Михайловски написва през 1892-а година в Русе. Девет години по-късно композиторът Панайот Пипков създава музиката в петокласното училище "Йосиф Първи" в Ловеч. Как е станало това, разказва Валери Митев, директор на училището, което днес носи името на Пипков. "Докато един ученик четял вдъхновено стихотворението "Свети Свети Кирил и Методий", композиторът започнал да пише нотите с тебешир върху черната дъска. На края на часа мелодията е завършена и учениците я разучават и запяват. Така се ражда химна "Върви народе възродени". Той е изпълнен за първи път официално на 11-ти май, 1901-ва година в Ловеч, като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета.
Над 200 професионални и самодейни хористи ще изпълнят за първи път заедно химна на българската просвета  „Върви, народе възродени“ на централния площад в Плевен. Празничните прояви започват със шествие от площад "Стефан Стамболов", то ще се предвожда от свещеници с иконата на "Св. св. Кирил и Методий". Иконата е оригинална от 19 век и е дело на самоковски зограф. Шествието ще премине под звуците на духовия оркестър по  централните улици на града. Тържественият ритуал за празника започва  пред барелефа на Кирил и Методий, десет хорови колектива ще пеят  на централния площад "Възраждане" .  Общото изпълнение на "Върви народе, възродени" е за първи път и мотото е "Да запеем заедно" химна на светите братя.
Трима изтъкнати плевенчани ще получат награди за принос в развитието на културата и за цялостно творчество. За първи път се присъжда колективна награда, която заслужи градският духов оркестър с диригент Пламен Марков.
Наградите са за известния плевенски актьор Христо Домусчиев, който е и почетен гражданин на Плевен. По случай 85-та си годишнина е отличен общественикът и писател Георги Стойков. Стефка Григорова, началник-отдел "Култура". Третият награден е госпожа Мария Мескин, директор на галерия "Дарение Светлин Русев", която с обич и с много професионализъм, опази безценни картини, които биха били гордост за всеки художествен музей.
Награди ще получат и 25 преподаватели от плевенски училища.
Изявени дейци на културата от Смолян ще бъдат отличени с годишната награда на Община Смолян за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.
В родопското село Давидково ще бъде спазена традицията, отличен ученик от местното училище да получи стипендия. Тя се осигурява от местни хора, които от години живеят в чужбина. Стипендията в памет на Митко, е учредена на името на любознателен ученик, който заради тежко заболяване, не успял да завърши образованието си. На патронния празник на училището си, дарява еднократна стипендия, като изборът се прави от Учителския съвет, каза кметът на Давидково Севда Чолакова. Тази година Учителският съвет е определил Даниел Росенов Конарчев от седми клас с отличен успех. Сумата е символична, сто лева.
Средствата за стипендията се събират в кутии по търговските обекти в селото. Хора, които са в страната и в чужбина, превеждат суми по сметката. Организация от младежи, с останалите пари закупуват консумативи за училището, за самите деца, за първия учебен ден.
С празнично шествие в Шумен отбелязват 24 май. По-късно кметът на общината Любомир Христов и председателят на Общинския съвет  проф. Борислав Беджев ще връчат „Наградата на Шумен“ за отличили се служители в системата на образованието и науката. 

Изложба, посветена на кирилицата и концерт с музика, написана от българския композитор Добринка Табакова ще има тази вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки. Колегата му Емил Радев е инициатор на дискусията "Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека", която също ще се проведе в Брюксел.На форума ще бъдат засегнати въпроси, свързани с предизвикателствата пред библиотеките в България. 
Най-голямото в чужбина честване на празника 24 май започна с поклонение пред гроба на Свети равноапостол Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим, съпроводено с обредно богослужение и полагане на венци и цветя. На поклонението присъстваха министрите на външните работи - Даниел Митов и на културата - Вежди Рашидов, както и български народни представители. Делегацията от свещенослужители се водеше от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 
Бяха положени цветя пред паметника на Иван Вазов на площад "Торвалдсен". Състоя се и молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за православни богослужения. В Рим министър Рашидов връчи награда на родената в София италианска актриса Изабел Русинова, известна също с драматургичните си и литературни изяви. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.