Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
140 години от избухването на Априлското въстание
2 Май 2016
Преди 140 години първите български народни избраници взеха съдебното решение "На въстание" и дадоха пример как се служи на Отечеството без облаги и привилегии и съединени в името на националната кауза
По случай 140-та годишнина от славната Априлска епопея, в историческата местност Оборище над Панагюрище, ще има национален събор-поклонение, съобщава БНР. 

И тази година, за 115 път от първото официално честване на Априлското въстание, българи от цялата страна ще преминат през тесните горски пътеки на Средногорието, за да стигнат до святото до България място - Оборище, където преди 140 години първите български народни избраници взеха съдебното решение "На въстание" и ни дадоха пример как се служи на Отечеството без облаги и привилегии и съединени в името на националната кауза. 

Тържествата ще започнат в 11.00 часа с молебен-водосвет за благоденствието на българския народ. Пред паметника на Априлци слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По традиция ще бъде връчена и националната награда "Оборище", учредена от Сдружението на възрожденските градове за принос в утвърждаването на българската държавност и идентичност. 


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.