Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стивън Хокинг: Прогресът в науката и технологиите e голяма заплаха за нашето съществуване
19 Януари 2016
Шансовете за бедствие на планетата ще се увеличат, предушреждава учения
Човешката раса е изправена пред един от най-опасните векове до сега, като прогреса в науката и технологиите става още по-голяма заплаха за нашето съществуване. Това предупреди известният физик и космолог Стивън Хокинг, цитиран от британския в. „Гардиън“. 

Шансовете за бедствие на планетата ще се увеличат, то ще стане почти сигурно през следващите от една до 10 000 години, каза още той и допълни, че въпреки това ще ни отнеме повече от столетие, за да колонизираме Космоса. „Ние няма да можем да създадем самоиздържаща се колония в Космоса поне през следващите сто години, така че трябва да бъдем много внимателни през този период“, предупреди Хокинг. 

В програмата "Radio Times“ известният учен заяви, че повечето от заплахите, пред които човечеството сега е изправено, идват от напредъка в науката и технологиите каквито са ядрените оръжия и генетично създадените вируси. „Няма да спрем да напредваме, нито ще се върнем обратно, така че трябва да разпознаем опасностите и да ги контролираме“, допълни още той. 

Ученият, който на 8 януари навърши 74 години, заяви, че очакванията му са се свели до нула, когато е разбрал, че страда от рядката и бавно прогресираща форма на нервно-двигателната болест (амиотрофична латерална склероза), когато е бил едва на 21 години. Въпреки това ученият признава, че се чувства късметлия в почти всяко друго отношение. На въпроса какво поддържа духа му, той посочи работата и чувството си за хумор. „Също така е много важно човек да не се ядосва, независимо колко труден е животът, защото може да изгуби цялата си надежда, ако не може да се смее на себе си и на живота като цяло“. 

В продължение на 30 години Хокинг заема престижната длъжност Лукасов професор в Кеймбриджкия университет – пост, създаден през 1663 г. и който е заемал самият Исак Нютон. Въпреки това астрофизикът признава, че се чувства по-близо до астронома от 16 в. Галилео Галилей. Той би бил и изборът на професора, ако получи машина на времето и шанс да разговаря с някого от великите умове на науката. 

Неговото интервю идва малко преди участието му в т. нар. Reith Lectures - излъчвана по Радио 4 на Би Би Си програма, в която известни личности изнасят лекции. Лекцията на Стивън Хокинг ще бъде излъчена този и следващия месец в две части по радиото на Би Би Си. Тема на неговото изказване са черните дупки. Те се формират когато звезди изразходват ядреното си гориво и се сгромолясват под тежестта на своята собствена гравитация. Преди това те са били наричани „замръзнали звезди“, а стават известни като „черни дупки“ през 1967 г., когато фразата е измислена от физика Джон Уилър. По време на своята лекция професорът също така заяви, че е възможно да се падне в черна дупка и да се излезе от другия й край, само че в друга Вселена. Той обаче отбеляза, че дори и подобно пътуване да се осъществи, път обратно към нашата галактика няма да има. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
20 Jan, 2016 | 02:34

Виждате силата на диктатурата на нисшите раси! Този нещастник няма какво да губи ако говори истината, даже не биха го убили защото това ще даде обратни резултати. Той говори за гибелта на човечеството от технологиите, като не обелва и дума че сега точно е подложено на геноцид от евреите. Подложено е човечеството, което е бялата раса - геноцида под еврейско ръководство е на всички небели против белите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.