Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Екшън в парижкото предградие Сен Дени
18 Ноември 2015
Властите потвърдиха за двама загинали терористи, сред които една жена, която се е самовзривила
Над пет часа продължи антитерористична операция във френското предградие "Сен Дени". Властите потвърдиха за двама загинали терористи, сред които една жена, която се е самовзривила. Жената се е намирала в апартамента, в който беше извършен полицейският щурм. От прокуратурата съобщават още, че трима мъже, които са се укривали в апартамента, са били изведени и задържани. Засега самоличността им не е установена. Още един мъж и една жена са задържани в близост до мястото на операцията. Единият задържан е предоставил жилището си на терористите, но уверява пред медиите, че не е знаел нищо за престъпния им профил. По-късно бе съобщено за още двама задържани. 

От френското правителство потвърдиха, че операцията е приключила.

Целта на акцията в предградието "Сен Дени" беше "мозъкът" на атентатите Абделхамид Абаауд- белгийски джихадист и един от най-страшните палачи на "Ислямска държава" в Сирия, за когото се смята, че е вдъхновил и подготвил нападателите от Париж. Неговото присъствие във Франция и прякото му участие в атентатите изненада спецслужбите, които смятаха, че той се намира в Сирия. Абделхамид Абаауд очевидно не е бил задържан при акцията от тази нощ.

В атаката са ранени петима полицаи, но няма цивилни жертви, уверяват полицейски източници. 

Обстановката в предградието се успокоява, но полицейски части продължават да претърсват сградата, в която сутринта бяха обградени терористите. Районът продължава да е отцепен от силите на реда. Затворени са всички заведения, прекъснат е целият транспорт. От атакуваната сграда са евакуирани 15 души. В града действа и кризисен щаб. 

Акцията на френските спецчасти започна в 4.30 часа тази сутрин. В началото избухна престрелка. По-късно отекнаха и взривове. Полицейски и съдебни източници съобщиха, че няколко души са обградени в апартамент в предградието "Сен Дени". Хората бяха призовани да не излизат от домовете си. Властите успокояваха гражданите, че стрелбата и експлозиите, които чуват, не са ново терористично нападение, а част от полицейската операция. 

Вчера стана ясно, че службите издирват още един съучастник в атентатите. Най-вероятно полицията е попаднала на тази следа благодарение на намерен мобилен телефон в кофа за смет в района на зала "Батаклан" - сцената на най-кървавата атака, който е съдържал съобщение със заповед за нападение. 

Апартаментът в "Сен Дени" се следеше от спецчастите от вчера. Целият район беше отцепен от полицията и наблюдаван с хеликоптери. Хора от спецчастите бяха и по покривите на сградите. Част от живеещите в квартала бяха евакуирани. Транспортът беше преустановен, а училищата затворени. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.