Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха супер соларни клетки
14 Ноември 2015
Инженерите са открили, че могат да увеличат количеството енергия, пренасяно от всяка една клетка, като покрият металната й повърхност с диелектрик
Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) обявиха, че са открили начин да добиват повече енергия от слънчевата светлина, пише Фокус, позовавайки се на Tech Times. Инженерите са открили, че могат да увеличат количеството енергия, пренасяно от всяка една клетка, като покрият металната й повърхност с диелектрик - вид базиран на кислород материал.
Магията се случва, когато светлината достигне в оксидния материал. При взаимодействието между ултравиолетовите фотони и покритието се отделят допълнителни електрони, които са нужни за захранването на клетката. Отделените електрони са “повърхностни плазмони”, които представляват въртящи се облаци от електрони. “Изследването ни разкри изненадващ факт - поглъщането на видима светлина е в директна зависимост от дълбочината, на която електроните се разпространяват в покритието от диелектрик,” казва Никълъс Фанг. “В предишни проучвания това е нещо, което е пренебрегвано.”

За да тестват теорията си, изследователите са използвали сребърен лист, покрит с окис. Достигайки листа, слънчевите лъчи са произвеждали заряд. Оказало се е, че учените могат да намаляват или увеличават дебелината на покритието, за да регулират количеството и вида на поглъщаната и превръщана в енергия светлина. Тъй като този вид соларни клетки са изключително тънки, за изработването им е необходим по-малко материал, отколкото за използваните в момента слънчеви панели. Наред с това, системата, включваща слой от диелектрични материали, има потенциала да произвежда значително по-бързо слънчева енергия и да бъде използвана за високоскоростни технологии, каквато е преносът на данни. Оксидните материали не са новост и от дълго време се използват за производство на транзистори, но за пръв път се прилагат по този начин.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.