Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На българско-македонската граница всичко е спокойно
26 Август 2015
Няма данни за влизане на бежанци от територията на Република Македония към страната ни

Спокойна е обстановката към момента по българско-македонската граница. От МВР съобщиха пред "Хоризонт", че продължават регулярните полети на хеликоптерите в района. Няма данни за влизане на бежанци от територията на Република Македония към страната ни.

Остава и присъствието на военни подразделения по границата, които оказват помощ на Гранична полиция.

Сравнително спокойна е ситуацията на сръбско-македонската граница при Прешево. Въпреки това прогнозите са, че вълната от емигранти, които влизат в Македония от Гърция, няма да намалее. Очакванията са на ден границата да преминават около 3000 сирийски бежанци.

Няма големи опашки от мигранти, които да стоят и да чакат, за да влязат в Прешево, както във вторник. През цялата нощ представителите на сръбските власти работят, за да обработят големия наплив от мигранти, които пристигат от Македония от следобед до привечер в Прешево, когато пристигнаха близо 2000 сирийци. 

След като получат своите документи, Върховният комисариат на бежанците към ООН със специални автобуси транспортира мигрантите в Северна Сърбия в близост до унгарската граница.

По 2000 бежанци влизат дневно от Сърбия в Унгария. Въпреки уверението, че Сърбия може да справи с прииждащите бежанци, сръбският министър по социалната политика Александър Вулин признава, че на Белград е необходима много сериозна финансова помощ. По късно днес министър Вулин ще посети лагера в Прешево.

Медиите в региона на Белград и Скопие обръщат сериозно внимание на направената прогноза от страна на Върховния комисариат на бежанците към ООН, че всекидневно в Македония от Гърция ще навлизат по 3000 души. Според говорителя на организацията Мелиса Флеминг потокът от хора няма да намалее, защото хубавото време ще ги кара да се предвижват от Турция към гръцките острови и към границата с Македония, а от там на север към Сърбия и Унгария. 

Напрежение сред бежанците в Прешево предизвиква новината, че до няколко дни Унгария ще издигне стена на границата си със Сърбия и затова те бързат да влязат на територията й.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.