Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Витамин B3 e дошъл от космоса?
4 Август 2015
Изследването потвърждава теорията, че възникването на живота на Земята е станало с помощта на молекули, образувани в космическото пространство и доставени на Земята

Резултати от лабораторни експерименти на учени от НАСА, включително проучвания на витамин B3, потвърдиха теорията, че възникването на живот на Земята е станало с помощта на "биологично важни молекули, образувани в космическото пространство и доставени на Земята в резултат на сблъсъци с комети и метеорити".

В новото изследване, публикувано в списание Chemical Communications, учени под ръководството на Карън Смит (Karen Smith) от Goddard Space Flight Center на НАСА в Грийнбелт се позовават на изследване, според което витамин B3 присъства на "метеорити богатите на въглерод, в концентрации от 30 до 600 ppb". По време на проучването, екипът провежда серия от експерименти показващи, че витамин В3 може да се синтезира от органична молекула, наречена пиридин в кристали от въглероден диоксид при условия, близки до космическото пространство.

Новите експерименти са продължение на това изследване. При тях се добавя воден лед към реакционната смес, освен това, количеството на използваните реагенти е подбирано, така че да отговаря на количествата в кометите. Изследователите са открили, че витамин В3 може да се синтезира в широка гама от условия при промяна на количеството на водния лед до десет пъти.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.