Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАТО заседава извънредно заради Турция
27 Юли 2015
Йенс Столтенберг потвърди, че е насрочил за идния вторник извънредно заседание на пакта по искане на Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че е насрочил за идния вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на организацията по искане на Турция. На основание Член 4 от Вашингтонския договор Турското правителство поиска политически консултации между страните - съюзници във военния пакт след атентатите по границата й със Сирия.

Очаква се Анкара да информира за мерките, които е предприела в Ирак и Сирия в отговор на атаките. В съобщението на кабинета на Столтенберг за момента не се уточнява дали срещата ще е на ниво посланици, или министри на отбраната.

Това е третият път, в който Турция се позовава на Член 4 от договора, за да иска помощ от Алианса. Предишните два пъти бяха през 2003 и 2012 година. След последната подобна консултация, когато беше свален турски военен самолет от сирийската армия, НАТО реши да разположи зенитно-ракетни системи "Пейтриът" по турско-сирйската граница.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.