Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арман Бабикян: Борисов уволнява за спане, а не за корупция
23 Юли 2015
На 21 юли при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма, лъсна опит за фалшификация

Как може да се освободи един заместник-министър на туризма само затова, че е заспал на публично място, а в същото време има някакво странно мълчание и оправдания с технически грешки, когато става въпрос за над 700 000 лева и опит за корупционна практика, която на всичкото отгоре е зле скалъпена. Това коментира Арман Бабикян опита за фалшификация при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма. От ведомството на министър Николина Ангелкова оправдаха нарушенията с това, че комисията за разглеждане и оценяване на офертите е "допуснала техническа грешка при разглеждането на документите на кандидатите".

"Няма как поради техническа грешка два плика да се окажат отворени. Няма как поради техническа грешка да дисквалифицираш редовен участник. Няма как поради техническа грешка да се окаже, че по време на финалната процедура в плика на "печелившия" няма подписи. Прекалено много технически грешки са, за да има каквото и да било съмнение, че става дума за корупция. Обяснението е изключително наивно", заяви Арман Бабикян.

Според него за случилото се трябва да се потърси отговорност, но това не трябва да се прави с цел едни хора да бъдат дадени като пример за назидание. "Трябва да има систематична превенция и безкомпромисно отношение към всеки, който си е помислил или позволил подобно нещо. В случая най-малкото, което бих посъветвал министър Ангелкова е да си подаде оставката, защото става дума за фрапантен пример за корупция и абсолютна неграмотност на комисията, която провежда конкурса", категоричен е експертът.

На 21 юли при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма, лъсна опит за фалшификация.

Още на предишния етап от процедурата е било констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.

"При отварянето на първоначалните оферти се констатира, че участникът X представя нередовна оферта, тъй като тя съдържа незапечатани пликове. Друг участник Y напълно отговаря на изискванията на възложителя. При отварянето на неговата оферта не са констатирани никакви нередовности, съответно неговите Плик 1 и Плик 2 са си напълно изрядни и запечатани. След това обаче по необясними за нас причини, когато получаваме протокола от работата на комисията установяваме, че не участникът X, чиято оферта е съдържала незапечатани пликове, е отстранен от участие, а другият участник Y, който си представи напълно изрядна оферта", обясни юристът Златина Данчева.

След като опитът за фалшификация в процедурата излезе наяве последва пауза и известна суматоха. Част от фирмите-участници в конкурса обмислят дали да не оспорват процедурата. "С оглед на всички пороци и нередовности до този момент мисля, че една жалба би била повече от основателна и уважена от съда", заяви Данчева.

От министерството на туризма изпратиха позиция, в която се казва, че комисията за разглеждане и оценяване на офертите на участниците в откритата процедура с предмет "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари" е допуснала техническа грешка при разглеждането на документите на кандидатите. "В резултат документите на една от фирмите-участници в процедурата не са били разгледани и оценени в процеса на работата на комисията, а вместо тях комисията е вписала оценка на друг кандидат за когото са били констатирани нарушения... Комисията писмено ще протоколира резултатите от заседанието на 21 юли и ще ги внесе пред възложителя, за да бъдат дадат писмени указания за отстраняване на допуснатата техническа грешка", се казва още позицията на туристическото ведомство.

Обществената поръчка е за "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари". Прогнозна стойност й е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности: проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара - Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от министерството на туризма и на 21 юли бяха отворени ценовите оферти на 7-те участника допуснати до този етап, когато стана и скандалът. /БГНЕС

Арман Бабикян, експерт по политически ПР


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.