Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Депутатите създадоха трудов договор за един ден
1 Юли 2015
Еднодневният трудов договор ще се сключва за краткотрайна сезонна работа с работник или земеделски стопанин

Парламентът въведе трудов договор за един ден с промените в Закона за социалното осигуряване. Срещу промяната се обявиха депутатите от БСП с мотива, че това ще бъде против правата на сезонните работници.

Еднодневният трудов договор ще се сключва за краткотрайна сезонна работа с работник или земеделски стопанин. С един работник може да се сключват трудови договори за не повече от 90 дни в една календарна година, приеха депутатите. Според депутатите от БСП, промяната е безсмислена. Михаил Миков коментира:

Това не е никакъв трудов договор. От него не произтичат никакви последици. Не може да има трудов договор за един ден. Това е абсурд. Неслучайно от него не са предвидени никакви социално-осигурителни последици. Това е обикновен граждански договор, който го съкращава лековато на трудов договор. Това е някакъв правен абсурд. Няма никаква пречка да се сключва граждански договор за такъв тип краткотрайни отношения по полагане на труд. Още повече, че няма и последицата социално осигуряване.

Според депутатите от ГЕРБ, промените ще работят и в полза на работодателите, и на работниците:

Работодателят-земеделец отива в Инспекцията по труда и купува, плаща авансово осигуровките на тези договори едностранни. Той купува пет, десет, сто договора за по един ден. Това е един нов модел, който се опитваме да видим дали ще работи, заяви Владислав Николов.

Те ще бъдат осигурени предварително за фонд "Пенсии", фонд "Трудова злополука" и професионална болест. Тези хора ще бъдат узаконени. Те няма да работят в сивата икономика, каза Светлана Ангелова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също отправи критики:

Над 90 процента от този трудов договор няма белезите и елементите вече на трудов договор. Той става нещо между граждански договор и трудов договор. Вместо да се постигне този положителен ефект, ще има точно отрицателен ефект.

Колегата му Валери Симеонов подкрепи самата промяна:

Най-сетне сме свидетели на нещо, което взема страната и на работодателите. Аз като работодател, ако имам нужда от работа, която да се свърши за два дена, защо трябва да се ангажирам с изплащането на съответните осигуровки за пет дена и да наемам, да сключвам договор за пет дена.

Хората, които работят в селското стопанство, също ще са по-защитени сега с този текст, заяви и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин:

Дали тогава, когато се наемат хора, които са на социални помощи и не сключват договори, за да не си загубят социалните помощи, това е по-малка експлоатация. Държавата има ли интерес - да има, защото по тези договори предварително се плащат всички осигуровки. Работещият има ли интерес - има, разбира се. Той е осигурен, за пенсия му се брои, има осигурителен стаж.

Ползването на платения годишен отпуск може да се отлага и за следващата година, решиха депутатите. Когато отпускът е отложен до края на календарната година, работодателят е длъжен да осигури неговото ползване през следващата, но не по-късно от шест месеца. Парламентът реши, че неизползваният размер на платения годишен отпуск може да се ползва от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.