Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Веднъж на 10 години през юни в България вали сняг
23 Юни 2015
През 1962 година през юни на връх Мусала е измерена температура от минус 12 градуса по Целзий, за сравнение, вчера сутринта там беше 4 градуса

Средно веднъж на 10 години в планините през юни месец вали сняг. Това каза дежурният метеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева. През 1962 година през юни на връх Мусала е измерена температура от минус 12 градуса по Целзий, за сравнение, вчера сутринта там беше 4 градуса. И през юли е възможно по най-високите части на планините да има сняг, дали това ще се случи и през тази година все още е рано да кажем, подчерта Стойчева пред Нова телевизия.

В повечето случаи в нашите географски ширини имаме нормално лято. Изглежда, че и тази година лятото ще бъде нормално с валежи, близко до нормата, коментира метеорологът. "Още следващата седмица ще имаме високи летни температури и ще забравим за снега на Мусала", съобщи тя. "Нашето Черноморско крайбрежие е благоприятно за почивка, морският бриз в повечето случаи води до размиване на студените атмосферни фронтове, които водят до валежи в западната и централната част на страната, така че отиването на море още през юни е добро решение", обясни Анастасия Стойчева. Тя подчерта, че почиващите по родното Черноморие спокойно могат да отидат на плаж днес, защото времето там ще е хубаво.

Тази година астрономическото лято дойде на 21 юни с валежи от сняг във високите части на планините – на връх Мусала в Рила и на връх Ботев в Стара Планина. Имаше съобщения за сняг на парцали на хижа Ястребец в Рила. Астрономическото лято настъпи в 19 ч. и 38 мин. с необичайно ниски за този сезон температури. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.