Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доц. Минчо Христов: Българският "тумор" се помпа от недосегаемите
18 Юни 2015
Изненадан съм от резкия тон, от категоричността на постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън

Изненадан съм от резкия тон, от категоричността на постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън, който каза днес на форум за растежа и заетостта у нас, че ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете трябва да избягвате правителствените институции, колкото може повече. Той обаче е абсолютно прав, защото корупцията, която разяжда нашите институции е очевадна.

Ще дам само два примера. Питам защо българското правителство и по-точно многобройните ни органи за борба с корупцията не предприемат две ясни и изключително продуктивни действия за справяне с тежкия проблем. Като начало - да се разследва имуществото на всички български политици, магистрати и заемащи висши държавни постове чиновници. Само така може да се хване огромната разлика за стотици хиляди лева в доходите им и реалното им материално и финансово състояние. Това е практика в почти всички европейски държави и в САЩ, но, за съжаление, тук нито г-жа Меглена Кунева, която създаде поредното звено срещу корупцията, нито първите държавни мъже са взели такива проверени и работещи мерки. Мълчат и депутатите, и прокуратурата.

Другият голям проблем е, че в България, ако бъде записан гласово или на видео висш политик, магистрат или чиновник в момент, в който прибира подкуп, човекът, който е документирал това, вероятно, ще лежи в затвора, защото е нарушил техните граждански и конституционни права. Това е невероятен абсурд!

А и материалът на нито една от тези многобройни камери, които заснимат в 24 ч. режим в големите градове и регистрират престъпление, не се приема за доказателство в съда. Малко е да наречем казуса безобразие. Причината е в законотворчеството на българските депутати, които са много гъвкави в лобирането, но не виждат камъка, в който българските граждани ежедневно се спъват. Много лесни са решенията, ако има политическа воля за това. Но такава няма.

Но каква воля, каква държавническа отговорност да търсим в България, когато доверието към всички тези изброени категории хора от елита е обидно ниско. Погледнете цифрите от последното проучване на "Алфа Ресърч" от днес. Парламентът е с 10% одобрение срещу 52% неодобрение, правителството 20% срещу 41% недоверие, ключови министри като енергийният Теменужка Петкова с 1.3% одобрение, а икономическият Божидар Лукарски - с 3.2%. Тази тъжна картина ми навява мисли за легитимността на тези хора и институции. Не че юридически са непълноценни, те фактически са извън борда на общественото одобрение. Тогава за какви реформи, за какъв потенциал можем въобще да говорим, когато те са се превърнали в най-обикновени етикети на заеманата от тях длъжност, подлагайки на стрес и институциите, за които работят.

Смятам, че представените рейтинги са дори завишени. Истинските цифри са далеч под тези резултати. А това се дължи не на друго, а на работата им. Ами погледнете какво приеха вчера в пленарна зала българските депутати - т.нар. здравна реформа. За мен тези нови правила в здравеопазването са прелюдия към обикновен геноцид. Би трябвало депутатите да носят наказателна отговорност за приетия закон, защото реално осъждат хората, които нямат пари да си платят здравните осигуровки на отказ от медицински грижи.

Да не говорим за шокиращите намерения на здравния министър Петър Москов да приватизира и останалите 50-60 държавни и общински болници. Да накаже бедните, които са изпуснали срока, да възстановяват здравните си права, плащайки над 1000 лв. за 5 години назад. Това, всъщност, ще бъде последният пирон в ковчега на българското здравеопазване.

Преди 10-тина години като депутат предложих здравните осигуровки на трайно безработните и социално слабите да бъдат поети от българската държава. В момента се получава невероятният абсурд - трайно безработните по различни причини, защото има райони, където безработицата е над 80%, вече са осъдени буквално да умират без лекарска помощ. Защото те не само са без работа и мизерстват, но нямат пряк достъп и до здравните заведения.

Убеден съм, че правителството на Бойко Борисов рано или късно ще носи наказателна отговорност за този геноцид.

Към целия този хаос се прибавя и повишаването на цената на тока. Вчера КЕВР обяви увеличение от 2%, но след изборите се очаква драстично поскъпване. Истината, която хората трябва да знаят е, че на базата на детайлни изчисления на експерти по проверени данни, цената на електроенергията може да падне с 30-40%, а не да се вдига. Сега евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" се продава на 8 ст. за киловат час в съседните държави и количеството никак не е малко. И защо? За да богатеят частните прекупвачи и да плащат стотици хиляди долари за обучение в скъпи западни университети на отрочетата си, в добрия случай, а в дразнещия - за да се разхождат с "Мазерати" и "Бугати" по екзотични курорти. Схемата е корупционна, разбира се. В същото време българските граждани са принудени да купуват ток от слънчевите централи за по 70 ст. за киловат час и от двете така наречени американски централи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, които го продават скъпо и прескъпо. Тези цени са в общия микс, но техният дял е половината от него. Всички тези договори могат да се предоговорят, но там политиците имитират загриженост, без реални действия.

В България няма пазарна икономика, всеки обгрижва монополистите, политиците са обикновени комисионери и лобисти, а българският "тумор" се помпа именно от тях - недосегаемите във властта. /БГНЕС

Доц. Минчо Христов, политически анализатор, преподавател в Техническия университет, бивш депутат


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
19 Jun, 2015 | 23:03

Бесове на дявола яхве - България е еврейска колония и правителствата й работят по еврейски програми. Те са унищожаване на българския народ и освобождаването на територията му за нуждите на синедриона. Някакви думи около този очеваден факт?! Лакейско мълчание, което се поощрява с рушвети и типове. Ето защо - бъдете проклети свине! Проклятието ни се чува, не вярвате - вижте си физиономиите в огледалото, те са резултат на човешки проклятия през вековете! Сега е Рамадан, също еврейски празник. По този случай - кафа сефтим и сиктир боку чифути!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.