Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Асансьор уби майстора си
26 Май 2015
Загиналият асансьорен техник е паднал от седмия етаж в шахта на блок

Нов трагичен инцидент с асансьор се случи днес в столичния квартал "Овча Купел". Загиналият този път е асансьорен техник, който е паднал от седмия етаж в шахта на блок. Мъжът е бил на 40-годишна възраст и е почитал на място.

През последната една година зачестиха инцидентите с асансьори в цялата страна. Най-сериозният от тях се случи на 19 август 2014 г. Тогава асансьор пропадна в 12-етажен жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата, близо до площада на Авиацията. С него слизали две жени, когато той пропаднал от 9-ия етаж надолу. Едната от тях почина на място, а другата беше приета в Окръжна болница в много тежко състояние - разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра и лицева травма. Тя бе оперирана няколко пъти. Жената бе поддържана в медикаментозна кома и заради оток в мозъка.

Трагедията постави на дневен ред въпроса със сигурността на асансьорите и доведе до масови проверки. По данни на Българската асансьорна асоциация в България има около 120 000 асансьора. Около 80 000 от тях са за неотложен ремонт и трябва да бъдат подменени и модернизирани или спрени.

На 26 август започнаха масови проверки на асансьорите в обществените сгради в три града - Пловдив, Пазарджик и Смолян. Проверката в Благоевград пък установи, че от 36 проверени асансьора – 19 са спрени.

В края на август 2014 г. на специално свикана пресконференция, на която бяха изнесени повече данни, председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков направи разтърсващото признание, че цената на безопасността на асансьорите у нас... е 100 лева и шише ракия.

На 18 октомври вечерта в столичния квартал "Гео Милев" при нов инцидент пострадаха трима души - двама мъже и една жена, заседнаха в асансьор. Кабината на асансьора засяда между етажите. Въпреки че са сигнализирали на дежурния екип за поддръжка, 53-годишният Евгени Обренов опитва да излезе, тъй като на жената вътре й прилошава. Мъжът се залюлява и пада под кабината.

Хора загиваха не само при инциденти с асансьори, но и заради неработещи такива. Подобен случай имахме в Благоевград, където на 24 октомври 60-годишен мъж издъхна пред Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, след като му прилоша.

Имаше и случаи, при които остарялата техника и причудливите способи, които намираха, за да могат да слязат до първия етаж ставаше причина за тяхната гибел. Подобна трагедия се разигра на 16 януари 2015 г. в блок № 21 на ул. "Охридско езеро" в София. 70-годишен човек загина в шахтата на асансьора, след като собственоръчно с отвертка е отворил вратата на 14-ия етаж. По данни на съседи, възрастният мъж е бил инженер и многократно през годините е правил подобни интервенции по асансьора.

Последният инцидент на косъм се размина да няма жертви. На 11 февруари 2015 осем души пропаднаха с асансьорна кабина в бизнес център във Варна. Тогава всичко се размина само с една пострадала жена, която си беше ударила главата. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.