Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Родители поискаха най-тежка присъда за акушерката Емилия Ковачева
3 Май 2015
Искаме доживотна присъда, но предвид това, че законът ни е такъв, пледираме за максималната присъда за опит за умишлено убийство на малолетно дете
Искаме максимално ефективна присъда за акушерката Емилия Ковачева, която нанесе удари на 4-дневната Никол. Това заяви Мария Гуркова, един от организаторите на протеста против действията на акушерката Емилия Ковачева и против детското насилие пред Съдебната палата в столицата.

"Искаме доживотна присъда, но предвид това, че законът ни е такъв, пледираме за максималната присъда за опит за умишлено убийство на малолетно дете. Искаме контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му", заяви Гуркова. Според нея реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им трябва да е задължителен.

Гуркова сподели, че макар и много трудно е изгледала видеото, което показва насилието на акушерката Ковачева над малката Никол. "То предизвика у мен болка, срам и преди всичко гняв. Да се случват такива неща в днешно време с новородено бебе, което символизира живота, е недопустимо", каза жената.

"Нищо не би оправдало подобно поведение на медицински работник, нито парите, нито времето на труд. Хората, които работят в медицината трябва да са по призвание. Правосъдието трябва да вземе най-строги мерки срещу Емилия Ковачева", смята Галина Георгиева. Тя посочи, че е слушала оправдания в медиите за акушерката, но не само тя работи по 24 часа. "В България има недостиг на медицински кадри, като медицинските сестри са на първо място. Задавам си въпроса дали акушерката е била в отделението сама, а най-вероятно не е била и защо тогава не е имало реакции", запита Георгиева.

Анелия Димитрова, която днес беше дошла да протестира с дъщеричката си, е категорична, че не бива такива неща да се случват в България и то с толкова малко дете. "Трябва да има по-сериозна санкция за акушерката", смята майката, която подкрепя подписката родилките да имат постоянно видео наблюдение в болниците за новородените си.

"Няма никакво оправдание, дори дългите часове работа не я оправдават. Наказанието би трябвало поне да бъде без право на обжалване, както винаги се случва у нас. До живот най-вероятно няма да е, макар че всички го желаем, тъй като се чувстваме все едно това се е случило на наше дете, но поне 20-30 години затвор биха били добре", смята Гергана Андонова, майка на 7-месечно бебенце. Според нея това може да не е първият случай за насилие над дете от страна на акушерката. "Приех протеста навътре, тъй като това можеше да е моето дете, може да се случи на всеки. Съчувстваме на майката, която сигурно, въобще не може да реагира, околните могат в такъв момент", сподели още майката.

Протести срещу насилието над 4-дневното бебе Никол от страна на акушерката Емилия Ковачева имаше и в други градове на страната./БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.