Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стотици вярващи се включиха в шествие в Бачковския манастир с чудотворната иконата на Света Богородица
29 Април 2019
Така както преди повече от 350 години, вярващите, понесли иконата на Божията майка, потеглиха към местността Клувията
Стотици вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие от Бачковския манастир до планинската местност Клувията, начело с чудотворната иконата на Света Богородица. Легендата разказва, че тя е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намират я във втория ден на Великден две овчарчета и я връщат в светата обител. 
От XVII век, винаги на днешния ден се провежда литийно шествие, а всички, които се включват в процесията, продължаваща няколко часа, я докосва и обсипват с цветя, убедени в чудотворната й сила.

Така както преди повече от 350 години, вярващите, понесли иконата на Божията майка, потеглиха към местността Клувията, където по обед в скалния параклис в Свети Архангели ще бъде отслужена света литургия. Повечето от хората, които се включват в продължаващата няколко часа процесия, идват в Бачковския манастир на днешния ден от много години:

Толкова години, ето на 80 години съм, жива здрава съм ходя горе в Клувията, споделя една от вярващите. Вярвам истински в Бога и служа на Господ.

Всеки иска да се доближи до нея, защото знаете, че носи щастие, лекува хора и всеки иска да се опре до нея, да я поноси, дори има хора, които я носят чак горе до Клувията.

Гледам почти всяка година или през година да отида и е много хубаво. За здраве на всички близки, познати, за целия български народ.

Няколко кратки спирания за молитви  имаше по близо 5-километровия машрут и  процесията вече наближава  местността Клувията. В късния следобед иконата на Божията майка ще бъде върната в Бачковския манастир.   


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.