Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-големият кратер на Земята
27 Март 2015
Кратерърт е с диаметър над 400 километра и е предизвикан от огромен астероид

В Австралия откриха най-големия известен кратер, образуван от сблъсък на астероид със Земята. Кратерърт е с диаметър от 400 километра и ни напомня колко уязвима е нашата планета. Откритието е станало случайно от геофизици от Австралийския национален университет по време на изследователския проект в областта на геотермалната енергия. При сондиране учените открили на дълбочина от около 1,5 км скали споени като стъкло под въздействието на екстремна температура и налягане. Моделът на магнитната аномалия показал, че под повърхностните скали има големи количества желязо и магнезий, изтласкани от мантията на планетата, очевидно в резултат на мощен удар.

Зоната на сблъсъка има диаметър повече от 400 километра. Самият кратер не се вижда на повърхността - дъното му е погребано на дълбочина от около 30 км. Кратерът се намира в басейна Уорбъртън в Централна Австралия. Според учените той се е образувал преди 300 милиона години в резултат на падането на два 10-километрови астероида. Най-вероятно, това са две части от голям астероид, който се е разпаднал при навлизане в земната атмосфера.

Ударът е бил много силен - много по-мощен от известното въздействие на астероида, който паднал преди 65 милиона години в района на полуостров Юкатан в Мексико. Този астероид е бил с диаметър около 10 км, и най-вероятно е причинил масова смърт на живите организми, включително и динозаврите. Засегнатата област в басейна Уорбъртън е два пъти по-голяма - това е най-големият известен кратер.

Със сигурност падането на такъв голям астероид е причинило още по-катастрофални последици за живота на Земята. През този период (преди 300 милиона години) на Земята са се появили първите влечуги. Преди около 370 милиона години е настъпило девонското изчезване, заради което е изчезнал повече от половината от генетичния фонд на Земята. Това е била най-голямата катастрофа в историята на планетата. Точната причина за това изчезване не е известна. Възможна причина за него е падането на огромен астероид. А може би точно този новооткрит сблъсък да е причинил трагедията.

Находката на австралийските учени отново ни напомня колко уязвима е Земята за удар от космоса. Независимо от факта, че днес астрономите следят за потенциално опасни астероиди, надежден начин да се спре 20-километрова "космическа скала" все още няма.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.