Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разкриха тайната на двойния кратер Clearwater lakes в Канада
16 Март 2015
Учените считаха, че те образувани от бинарен астероид, но истината е друга...

Изследователи решиха загадката на двойния кратер в Канада. Някои кратери се образуват на повърхността на нашата планета от падащи астероиди или фрагментите им. Сред тях има и двойни кратери - формирани от бинарен астроид. Това са два астероида, които са в орбита един около друг.

В Канада, има двоен кратер, наречен "Clearwater lakes".  Диаметърът на големия кратер е 36 километра, а на малкия 10 километра. Много учени смятат, че той е образуван от бинарен астероид. Мартин Шмидер геолог от Университета на Западна Австралия обаче е убеден, че тези два кратери, са образувани по различно време. Неговото изследване е публикувано в научното списание "Геохимия и космохимия".

Шмидер установява, че възрастта на двата кратера, разположени непосредствено един до друг, е различна. Има няколко начина да се установи възрастта на кратер. Един от тях е количеството на Аргон-40 в скалите - колкото е повече, толкова по-стара е скалата. Именно по този метод автора на изследването определя, че двата кратера, са формирани по различно време, следователно са се образували от различни събития, а това че са близко е просто случайност.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
16 Mar, 2015 | 12:17

Тия учени са голяма работа. На никой ли до сега не му хрумна да провери възрастта на кратерите


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.