Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В мравуняците има тоалетни
21 Февруари 2015
По-точно това са ъгли, които трудолюбивите насекоми използват за тази цел
Проучване на хигиенните навици на мравките, е открило, че в мравуняците има тоалетни или по-точно ъгли, които трудолюбивите насекоми използват за тази цел, пише Фокус, цитирайки Tech Times. Мравуняците са изключително добре организирани, като всеки техен жител изпълнява определени задачи. В проучването, публикувано в журнала PLOS ONE Томър Чачкъс и колегите му са изследвали хигиенните навици на мравките, пренасяйки 21 мравчи колонии в пластмасови гнезда в кутии за събиране на фураж. След това мравките са били хранени с оцветена захароза и съдържащи протеин продукти с различно оцветяване.
 
Екипът е наблюдавал кутиите в продължение на два месеца, правейки снимки всяка седмица. След края на наблюдателния период, мравките са били отстранени от гнездата. Учените са помолили наблюдател, който не е бил запознат с експеримента, да запише местоположенията на оцветените или по-тъмни зони в гнездата. Резултатите са показали, че локализирани оцветени зони има във всички 21 гнезда и че цветът им съответства на цвета на захарта, с която е била хранена съответната колония. Във всяко едно от гнездата е имало до четири зони, което показва, че те са били използвани единствено като тоалетни. Нещо повече, местоположението на тези тоалетни не е произволно - мравките винаги са избирали ъгли. Изследователите все още нямат обяснение за хигиенното поведение на мравките. “Някои насекоми използват екстрементите за защита, други като строителен материал, като тор за растения или като маркировка. Може би тези тоалетни също са градини за посеви или дори складове за ценни хранителни вещества”, предполага Чачкъс.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ганьо
24 Feb, 2015 | 16:10

Да не са само мравките така!!
И мойто куче си е избрало един ъгъл в двора и ходи само там да ака.
Ама с неговото ако не се занимават никакви професори.....


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.