Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Какво би се случило, ако Гърция напусне еврозоната?
19 Февруари 2015
Това ще доведе до срив на жизнения стандарт на гърците и повишаване на цените на вносната продукция

Гръцкото противопоставяне на останалата част от еврозоната заради условията по кредитната програма за Гърция увеличи шансовете страната да изостави единната европейска валута. Но какви биха били последиците- пита Бен Чу, икономическият редактор на Independent, пише Фокус.
 
„За Гърция би последвала незабавна финансова криза и нова дълбока рецесия. Тя вероятно ще започне да печата собствена валута, за да плаща на заетите на държавна служба. Гръцките банки ще изгубят достъпа си до финансиране от ЕЦБ. За да спре колапса на институциите Атина ще трябва да наложи контрол върху изнасянето на капитали от страната. Стойността на новата гръцка валута ще бъде много по-ниска от еврото. Това ще доведе до срив на жизнения стандарт на гърците и повишаване на цените на вносната продукция. Гърците, които имат дългове в чужбина и трябва да ги плащат в евро ще изпаднат в затруднено положение. Ще има множество фалити.

Новата, по-слаба гръцка валута , обаче, ще направи Гърция конкурентноспособна на пазара. Туристическата индустрия ще отбележи незабавен растеж. Някои експерти смятат, че след период на неизбежна икономическа болка, Гърция ще се възстанови. Но това определено не е ясно.
 
В Европа вероятно част от инвеститорите може да се изтеглят от потенциално уязвимите страни-членки на еврозоната, като Португалия, Испания и Италия. Въпросът е до колко тежки ще бъдат тези щети?“, пише Бен Чу.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.