Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Колко дълбоко в земните недра може да има жив организъм?
5 Февруари 2015
Ново изследване значително разширяват представите за разпространението на живота в земната биосфера

Повърхността на Земята изобилства от всевъзможни форми на живот. Живот има и в най-тъмните и отдалечени кътчета на океаните, но колко дълбоко в земните недра може да има жив организъм? Ново изследване доказва съществуването на бактерия на 19 километра под земята. Вероятно това е съществото, поставящо рекорд за най-дълбоко местоживеене, пише Фокус, като цитира Space.com. Изследването на границите на живота е важно както само по себе си, така и за проучването на възможностите за възникване и съществуване на живот на други планети, където условията са по-сурови.

“По-голямата част от изследванията съобщават за микробен живот не по-дълбоко от няколко километра”, казва Филипа Стодард от Департамента по геофизика на Йейлския университет. “Ако приемем, че данните ни са верни, те значително разширяват представите за разпространението на живота в земната биосфера”.

Следвайки нишки от почти две десетилетия полева работа, Стодард и колегите й са проучили скали на остров Лопес в северозападната част на щата Вашингтон. Те са открили оголена скала, съдържаща жила от минерала арагонит, която се е придвижила до земната повърхност при геологични процеси преди милиони години. Учените са установили, че скалата съдържа необичайно високи нива на леката форма на елемента въглерод, която обикновено се произвежда от микроби, отделящи съдържащото въглерод съединение метан.

Най-вероятното обяснение е, че форми на живот, които са съществували дълбоко под земната кора, са оставили въглеродните следи. Тези микроби са били на дълбочина, където е трябвало да се справят с екстремни температури и налягане - драматична проява на издръжливостта на живота и способността му да оцелява и при непосилни условия. “Мисля, че резултати като нашите са изключително окуражаващи за възможността за живот на други планети”, казва Стодард. “Колкото повече научаваме за екстремните условия на нашата планета, толкова повече се убеждаваме колко издръжлив е животът”.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.