Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световния ден за борба с рака
4 Февруари 2023
По данни на Националния раков регистър всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак, а медиците отчитат тревожна тенденция на увеличаване на онкологичните заболявания

В Световния ден за борба с рака, който се отбелязва днес, стана ясно, че липса на финансиране блокира дейността на модерна лаборатория за лечение на мозъчни тумори. Лекарите от болница "Св.Иван Рилски" алармираха, че досега по създадената програма за имунотерапия при пациенти със злокачествени мозъчни образувания, са получени само 300 хиляди лева, които са недостатъчни за нормалното функциониране на проекта.

По данни на Националния раков регистър всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак, а медиците отчитат тревожна тенденция на увеличаване на онкологичните заболявания.


Рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво, кожата и стомаха са локациите, които най-често засягат българите. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете - над 18% и ракът на млечната жлеза при жените - над 22 на сто.

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания.

По повод Световния ден за борба с рака днес в Специализираната болница по онкология ще представят проект, по който лечебното заведение ще получи европейско финансиране за нова апаратура. Проектът е на обща стойност над 5.5 милиона лева, като освен доставка на високоспециализирани апарати, предвижда и разширяване и модернизиране на Клиниката по урология в най-голямата онкологична болница в страната.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.