Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Микро ВЕЦ-овете вредят на реките, алармират еколози
3 Февруари 2015
Когато се намесим в коритото на река, когато я изправим, когато я дигираме и когато нанесем промени в речното корито, много лесно стават проблемите

Малките водноелектрически централи вредят на реките, алармираха еколози по повод Световния ден на влажните зони. Те припомниха, че една от причините за наводненията е промяната в речните корита и нарушаването на естестения приток на вода.

Според природозащитниците могат да се предприемат мерки за намаляване на риска от наводнения. Андрей Ковачев и Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани" коментираха ситуацията за БНР.

Да се направят диги около самите къщи, но да се махнат дигите около земеделските земи, посочи Андрей Ковачев.


Най-големият проблем, който имаме в момента за нашите реки, е застрояването с ВЕЦ-ове, и въобще застрояването на реките като цяло. Когато се намесим в коритото на река, когато я изправим, когато я дигираме и когато нанесем промени в речното корито, много лесно стават проблемите с наводненията, заяви Андрей Ралев.

Изискването на плановете за управление на речните басейни беше до 2014 година да се осигури 75% екологичен минимум в зоните от "Натура 2000", което означава, че една малка водноелектрическа централа има право да хваща до 25 на сто от количеството вода в реката на годишна база. Допълнително изискване беше този минимум да се контролира от автоматични устройства за измерване и данните да са публични, а водата да минава през специални съоръжения, осигуряващи свободната миграция на животните по реката.


В голяма част от нашите реки, особено в планините Родопите, Рила, Пирин, Стара планина в момента няма живот. И това е така, защото действително бяха построени много малки ВЕЦ-ове, които взимат в тръби водата на тези реки, не оставят никаква вода, имат едни много високи стени, през които нищо живо не може да мине през тези стени, коментира Андрей Ковачев.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.