Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Варненска група е отговорна за поръчковите убийства
25 Януари 2015
Тя е ръководена от Радослав Калчев-Черният Рори, който е обявен за общо национално издирване

Убийството на Борислав Манджуков на 24 март 2014 г. и това на семейство Дамянови са извършани от една и съща организирана престъпна група, която е Варненска с ръководител - Радослав Калчев-Черният Рори, който е обявен за общо национално издирване. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Тези убийства притесниха и нас. Направихме съвместно съвещание и взехме решения със сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани за, което има обвиняеми лица, каза Сарафов.

Като обвиняеми са привлечени и други лица като членове на престъпната групата. Те са - Николай Тошев-Чирпанския, Галин Минчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския, Николай Илиев-Мазния. Участници в групата са и неустановени към момента лица, но работата продължава, каза Сарафов. Тази престъпна група е привлечена като обвиняем за участие в участие с организирана престъпна група, занимаваща е се основно с наркоразпространение, контрол върху проституцията и мокри поръчки. Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания. Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков на 24 март 2014 г. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанслинския, уточни той. Ръководителят на организираната престъпна група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов, съпругата му е паднала като косвена жертва. 30 000 евро е било платено за убийството на сем. Дамянови, каза той.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че тази група е работила с друга престъпна група, която бе разкрита наскоро. От сряда започна да се провежда поетапна специализирана полицейска операция. Имаше арести, блокада на град Варна и извеждане на конкретни лице от престъпна среда. В момента в, който колеги от София стъпиха във Варна лицата изчезнаха, каза той.

Някои от лицата от организираната престъпна група са задържани, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той каза, че групата е действала много отдавна на територията на град Варна. Подозираме Йоско Костинбродския за убийството на Хрисим Хрисимов, който е свидетел по делото срещу него. Тази Варненска група е всявала ужас, не само страх. Те са били по-брутални и агресивни. Членовете на тази група нееднократно са посещавали затвора и са били осъждани. Няма един, който да не е осъждан. Дори и, когато са били в затвора са продължавали своята престъпна дейност, разясни заместника на Цацаров. Той добави, че двама от членовете на престъпната група - Галин Минчев-Жорко и Николай Тошев-Чирпанския са вече в затвора по друго дело.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че не изключва възможността Манджуков да се е познавал с част от групата, която го е ликвидирала.

Сарафов даде подробности и относно друго убийство - това на Орхан Изиров. За него са привлечени като обвиняеми Радослав Валеов и Георги Георгиев. Повдигнати са им обвинения за убийство, незаконно притежание на оръжия и наркотици. В квартирата, която двамата делили заедно са намерени от полицията над 2 кг марихуана, патрони, маска с прорез на очите. Те са дали пълни самопризнания за убийството, дори завели полицаите до мястото, където е скрито оръжието, с което е било извършено убийството и то е иззето.

Сарафов допълни, че убитият Орхан е бил наркотрафикант, като е пренасял хероин и марихуана от България за Гърция. Той е бил некоректен, а явно некоректността в този бизнес се наказва строго, замесвал е хероина с чай, влошавал е качеството му и е заделял пари от партньорите си. Затова те са лансирали идеята той да бъде убит. Главният секретар допълни, че освен търговските отношения има и лични, тъй като едно от лицата е имало интимни отношения с приятелката на Изиров.

Лазаров обясни на медиите, че преди брифинга се е състояло съвещания с премиера Бойко Борисов. Освен работата по убийствата бяха обсъдени проблеми във финансово-кредитната система и набелязване на действия против престъпления за ДДС и акциз. Беше обсъдена и темата за миграционния натиск, обясни главният секретар.

Той допълни, че се работи и за разкриването по убийството на секретарката на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.