Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха идеалния играч на покер
22 Януари 2015
Новият алгоритъм може да бъде полезен не само в покера, но и за по-важни неща, например управление на портфейл от инвестиции или избор на метод за лечение

Учените са разработили компютърен алгоритъм, който е в състояние да спечели всяко първенство по покер. Освен това, той може да бъде полезен за избор на стратегии в областта на икономиката и медицината. Майкъл Боулинг и колегите му от Университета Алберта в Едмънтън (Канада), заедно с финландския програмист Оскари Тимелин са създадетилите на "идеалния" играч на покер. Алгоритъмът не може да гарантира спечелване на всяка игра, понеже в покера има елемент на случайност в разпределението на картите. Обаче в дългосрочен план, например, по време на турнир компютърът винаги печели.

По принцип, покерът е много трудна игра за компютър. Шахът е пример за перфектна информационна игра, защото играчите виждат разположението на фигурите и могат да изчисляват стратегия за много ходове напред. Ето защо компютърните алгоритми вече надминават най-добрите играчи на шах. При покера е по-трудно, защото играчите не виждат картите на другите, и компютърът трябва да избере стратегия, базирайки се на непълни данни.

В покера, има много начини да се спечели. Новият алгоритъм е написана за един от най-често срещаните видове покер: Texas Hold'em. В тази игра, когато има двама играчи, има 3,19 × 1014 потенциални точки за вземане на решение, които могат да повлияят на резултата от играта.

Новият алгоритъм е в състояние да се обучава: първо, той взима решения на случаен принцип и отбелязва тези, които водят до негативни резултати. Постепенно, компютърът се научава да избери най-добрите възможности и става все по-добър играч. За придобиване на абсолютното превъзходство над най-добрите играчи-хора алгоритъмът има нужди от около 1500 игри.

Подобни алгоритми се използват от 2006 г. по време на годишния шампионат по покер за компютри, но Боулинг и колегите му са успели да подобрят значително своята версия на алгоритъма. Освен това, разработчиците са намерили начин да компресират обработваните данни от 262 терабайта до 11 терабайта, което увеличава времето за изчисляване само с 5 процента.

Един от основните елементи в стратегията на играта на компютъра е блъфа т.е. умишлен опит да се обърка съперника, за да направи фалшиви изводи за бъдещото развитие на играта. Досега блъфът се считаше за чисто човешки елемент на покера. Оказва се, че той се вписва добре в математическия модел и компютъра може да се изчисли колко често да блъфира, за да спечели.

Според Майкъл Боулинг, новият алгоритъм може да бъде полезен не само, за да разгроми шампионите на покер, но и за по-важни неща, като решаването на задачи с неизвестни променливи. По-конкретно, той може да се използва за управление на портфейл от инвестиции или избор на метод за лечение. В момента разработчиците на алгоритъма работят с експерти в областта на диабета.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.