Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мисията MAVEN на НАСА започна да открива причини за загубата на атмосфера на Марс
17 Декември 2014
В рамките на няколко часа след приближаване към орбитата на Марс, е открит "полярен шлейф" от частици изхвърляни от Марс

Първите открития на новия изкуствен спътник на Марс започват да разкриват ключови особености за загубата на атмосфера на планетата. Получените резултати са сред първите на мисията на НАСА MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), която започна своята изследователска фаза на 16 ноември 2014г. Наблюденията показват нов процес, чрез който слънчевият вятър може да прониква дълбоко в атмосферата на планетата. Те включват първите комплексни измервания на горните слоеве на атмосферата и електрически заредената йоносфера.

В орбитата около Марс MAVEN е в йоносферата - слой от йони и електрони, намиращи се на разстояние от 120-500 километра от повърхността. Този слой е като щит около планетата, отразявайки слънчевия вятър - интензивен поток от горещи високоенергийни слънчеви частици.

Учените смятат, че измерването на слънчевия вятър може да се направи само преди частиците да попаднат в йоносферата. Анализаторът на йони от слънчевия вятър (Solar Wind Ion Analyzer) на MAVEN обаче установи, че слънчевия вятър не се отклонява, а прониква дълбоко в горните слоеве на атмосферата и йоносферата на Марс.

Предполага се, че горните слоеве на атмосферата преобразуват потока от йони в неутрална форма, в която те проникват до изненадващо ниска височина.

Изследванията ще помогнат на изследователите да установят връзката между долните слоеве на атмосферата, която контролира климата, и горните, където изчезват част от газовете, навлизащи в атмосферата. В рамките на няколко часа след приближаване към орбитата на Марс, е открит "полярен шлейф" от частици изхвърляни от Марс.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

toma
29 Dec, 2014 | 13:46

моля, посетете популярната страницата ПИРАТИ НА ЗНАНИЕТО в Япония, Америка и Австралия www.facebook.com/thepiratesofknowledge благодаря предварително и весели празници и честита нова година

Гошо
17 Dec, 2014 | 15:04

Много са далече още от реални резултати. Мисията започнала преди месец и работата станала. Да, ама не. НАСА си правят PR да оправдаят пари към края на годината.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.