Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо да се ХЪБим
17 Декември 2014
ХЪБим се, защото ни влече този пресъхнал „Южен поток“ – все настояваме да му правим изкуствено дишане, въпреки че линията му е равна като необятната сибирска степ

В последните десет години България е загубила 25 (двадесет и пет) милиарда долара поради незаконно изтичане на капитали. Причината почти ни се плези - уютно високо ниво на корупция. Като главата на ламя.

Тези десет години сякаш са сито с дупки като лунни кратери. Там потънаха парите ни. И продължават да потъват в мъртвородения „Южен поток“, работата по който не спира. Ако „Южен поток България“ с некрофилска страст се е вкопчил в проекта, това е обяснимо. Нали станаха известни заплатите на изпълнителните му директори – руския и българския. На първия – 31 000 лв. На втория – 18 000 лв. Пропорции, вероятно установени според кодекса на една вечна и нерушима дружба. Дружба между голям брат и по-малък брат. Дружба, в която малкият брат си знае мястото  - да слуша и да изпълнява волята на големия. Знае „мястото“ си и пред нас – неговите сънародници. На въпрос на журналист дали заплатата му е 18 000 лв., той се зъби и настоява да научи основанието, на което го питат.

А може би сред основанията да му бъде задаван въпросът е уместно да причислим и съгласието между ГЕРБ и КНСБ да се национализират парите на родените след 1960 г. българи за втора пенсия. Съгласие, постигнато без знанието на коалиционния партньор в лицето на Реформаторския блок. За 14 години събраните пари са към няколко милиарда лева. Владимир Йончев от OFFnews твърди, че тези пари предстои да бъдат откраднати.

Ако някой може да контрира два негови извода с конкретни аргументи, а не с партизанска злоба, нека го направи. Първият извод на г-н Йончев е: „Като всяка едра кражба, и тази не би била възможна без телешкия възторг и овчата целеустременост на ограбения.“ Вторият се съдържа в несъгласието му с Андрей Райчев, който бил казал, че ГЕРБ са партия на бившите комунисти: „Не съм съгласен с него. Национализация на пенсиите може да направи само партията на СЕГАШНИТЕ комунисти.“

Министър Теменужка Петкова е съгласна, че заплатите на двамата изпълнителни директори са стряскащи, но нищо не може да направи. Заплатите били определени от акционерите. Тя признава още, че досега разходите на БЕХ за проекта възлизат на 25 милиона лева. Още една щедра дупка в ситото.

Държавата е пропуснала някакви си 25 милиарда за 10 години. Може би затова сега взема заеми и посяга на парите за пенсия. Да контролираш за спазване на правила явно е по-трудно, отколкото да щипнеш едни готови пари – включително и от гласувалите за тебе. На кого да се обидят и ядосат те – на изводите на Владимир Йончев или на тези, които са си избрали. Ако не уцелят отговора, никакъв жокер не може да помогне. Неспасяемо е.

Потъвайки, Русия ни се зъби. Обижда и обвинява. Май не остана руснак на висок пост, който да не се е изказал в този дух за „неблагодарните“ малки братя. След акцията на г-н Медведев българският външен министър го посъветва да се съсредоточи върху собствената си страна. Иначе ние се ХЪБим. Влече ни този пресъхнал „Южен поток“. Мине се не мине – все настояваме да му правим изкуствено дишане, въпреки че линията му не прави кардиограма, а е равна като необятната сибирска степ.

ХЪБим се, вместо да настояваме Русия да ни върне задигнатия архив на Царство България.

ХЪБим се, въпреки признанието на министър Петкова, че „в момента“ липсват едва ли не най-важните документи по проекта – дългосрочният договор за транзитните такси и икономическият модел. Откога ли е настъпил този момент. Ще помогне ли теорията на относителността да го определим. Много неща взеха да се губят – неодушевени и одушевени.

Наистина ли сме толкова беззащитни, че е необходимо немски юристи да дойдат и да проверят ситуацията около потока. Хем няма да го бъде, хем гълта пари. Все едно България продължава да получава от умрял писмо. Всъщност – не писмо, а сметки за плащане. Дирите на несекващите сметки са някъде в неопределена перспектива.

Коментар на Славея Балдева


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

димитров
30 Dec, 2014 | 20:57

явно, авторката е преяла с информация, но при пълно отсъствие на анализаторски способности, по добре да не публикува съжденията си.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.