Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Оманският фонд очаква до 2,3 млрд. лв. кешов капитал за КТБ, внася активи и пари в брой
31 Октомври 2014
От фонда твърдят, че не са получили достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева

Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка /КТБ/ на 29 октомври. Той очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румън Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.

КТБ е поставена под особен надзор вече повече от четири месеца. Кризата около банката избухна в края на юни. Тогава КТБ се обърна към БНБ с молба за помощ и беше поставена под специален надзор. Кризата се задълбочи от медийните изяви на управителя на БНБ Иван Искров, който изнесе противоречива информация за състоянието на банката. Миналата седмица бе внесен доклад в БНБ, в който се казва, че дупката в КТБ е 4,2 милиарда лева.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в момента се намира в Сърбия. Оманският фонд и руската Внешторгбанк са сред миноритарните акционери в КТБ.

Днес Народното събрание ще разгледа доклада на временната финансова комисия по казуса с КТБ. Той предвижда законодателни промени, с които да се избегне фалита на Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". Ако текстовете бъдат приети, БНБ ще бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, а не да отнема лиценза им, както до сега. Централната банка обаче е против това предложение, тъй като не разполага с такива средства.

Днес квесторите трябва да внесат в БНБ окончателната оценка за състоянието на групата на КТБ. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.