Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вече има космически детективи
9 Октомври 2014
В случаи, когато е необходимо изображение с по-голяма резолюция дедективите ще прибягват до снимки, направени от дрони

Специалистът по сателитни изображения Реймънд Харис и космическият адвокат Реймънд Пърди, и двамата от Лондонския Юнивърсити Колидж, са стартирали Air&Space Evidence – първата в света космическа детективска агенция, пише New Scientist. Тандемът възнамерява да използва опита си в разглеждането и анализа на бази данни от сателитни изображения, както и в работата със законови регулации, засягащи поверителността при разглеждане на такива изображения. Целта е да се осигуряват автентични космически фотографии, които могат да се използват като доказателства в съда.

Според Харис и Пърди всеки би трябвало да може да използва сателитни изображения, за да реши правен спор – от собственици на къщи, оспорващи границата на дворовете си, до компании, които се борят с кражбата на автомобили. Застрахователите биха могли да разследват измами, а градските власти престъпления срещу околната среда. Цената няма да е по-висока от това, което бихме платили за наблюдение на дома си, посочва Харис.

В случаи, когато е необходимо изображение с по-голяма резолюция дедективите ще прибягват до снимки, направени от дрони. Това може да са поръчки от съпрузи, които искат да проверят регистрационен номер на автомобил, за да разберат дали принадлежи на партньора им. Или застрахователи, които искат да са сигурни, че кола е била паркирана извън пътното платно, както твърди клиентът им. По-голямата част от работата все пак ще включва използване на изображения от сателити в земната орбита, каквито са апаратите на стартиращите компании Planet Labs и Skybox Imaging, предоставящи космически фотографии на достъпна цена.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.