Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
GOCE помогна за създаването на уникална карта нa гравитационното поле на Земята
1 Октомври 2014
Първостепенната задача на спътника обаче бе да наблюдава ледовете в Антарктика

Космически сателит помогна на учените да създадат най-точната карта на земната гравитация. Въпреки, че спътника GOCE, на Европейската космическа агенция, не е предназначен да картографира динамиката на земната гравитация, през четирите години изследвания, той все пак успя да направи и това в най-малки детайли. Първостепенната задача на спътника бе да наблюдава ледовете в Антарктика.

Сателитът GOCE прекрати съществуването си още през 2013 г., но даде на учените уникална възможност да бъде създаден най-точния модел на земната гравитация.

Припомняме ви, че GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) бе пуснат от Европейската космическа агенция ESA на 17 март 2009г. Основният полезен товар на спътника бе електростатичен гравитационен градиометър, състоящ се от шест акселерометра и предназначен за изучаване на гравитационното поле на Земята.

Наскоро немски и американски учени след анализ на данните от GOCE установиха, че той е фиксирал увеличение на масата на леда в Антарктика.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.