Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Работодатели и синдикати отхвърлят актуализацията
1 Октомври 2014
Необходимо е оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение

Необходимо е оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев, който прочете декларация от името на социалните партньори при обсъждането на актуализация на бюджета за 2014 г.

Според социалните партньори проект за актуализация трябва да бъде представен от новото правителство и той да отразява политическите реалности в страната след провеждането на парламентарни избори след 5 октомври.

Велев подчерта, че социалните партньори оценяват усилията на служебния кабинет, но радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите размери, може да бъде предприета само по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание. "Заставаме зад категоричната позиция, че не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% от БВП", заяви Велев от името на социалните партньори. Според него актуализацията не може да бъде третирана като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и поднесе "за подпис" на следващото правителство и Народното събрание.

В декларацията синдикати и работодатели заявяват, че "оценяваме усилията на служебното правителство да подготви експертно бързия старт на процедурата за актуализиране на бюджета, но радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание след провеждане на предсрочните избори на 5 октомври 2014 г."

"Евентуалната актуализация на бюджета следва да отрази възприетите основни промени в политиките на новото парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство. В този смисъл, актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе "за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент", заявяват социалните партньори . В декларацията им се настоява обществото и социалните партньори да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Този анализ трябва да даде подробен отговор за причините за неизпълнението на приходната част на бюджета и преизпълнението на разходната част, се посочва в документа.

Заставаме зад категоричната позиция, че не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който да предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3 процента към БВП. Всяко надвишаване на този размер ще доведе до опасно отдалечаване от параметрите и една реалистична времева рамка за подготовка на страната за влизане в Еврозоната", категорични са работодатели и синдикати.

Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и настоящия състав на УС на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие, заявяват синдикалните партньори. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.