Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Искаме стабилно управление
2 Септември 2014
Ако народът ни постави на второ или на трето място, обещавам да се държим като конструктивна опозиция и да подпомагаме тези, които народът е избрал, заяви лидерът на ГЕРБ

Ако народът ни постави на второ или на трето място, аз обещавам да се държим като конструктивна опозиция и да подпомагаме тези, които народът е избрал. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му, това е демокрацията и това е логиката на едно коалиционно управление. „Ако всички го спазват, то тогава няма изобщо да имаме притеснение за след 5 октомври. Аз обещавам, че ако ГЕРБ е втора, трета, четвърта, пета политическа сила след изборите, ние ще подкрепим първата, която и да е тя, защото това ще е изборът на народа. Ще ги попитаме: „Какво искате да подкрепяме, което ви е необходимо? И след като сте първа сила, ще ви подкрепяме. Това е коалиционна култура. Това гарантира стабилност”, подчерта Борисов. Председателят на ГЕРБ посочи като пример за подобни действия Германия. „По-малката партия, спечелила второто място – социалдемократите, отидоха при първата – ХДС на г-жа Меркел и подкрепиха в една коалиция, с едно споразумение от близо 200 страници, основните политики. Направиха се компромиси за повишаване на средната или минималната работна заплата, което е политика на социалдемократите, но се обединиха около канцлера и партията е постигнала много по-добър резултат на изборите”, обясни Бойко Борисов.

     Според председателя на ГЕРБ, по-малките партии трябва да кажат какво биха могли да направят, за да подкрепят стабилността. „В България е точно обратното. Всички чакат и тактиката им е как да накарат първите големи партии да се съобразят с тях. Лидери на партии, които се очаква да имат между 5 и 7 процента от гласовете, казват, че ГЕРБ трябва да отиде да им целува ръка, да им се моли. Поставят отсега условия – и колегите от НФСБ и ВМРО, и Реформаторите, и „България без цензура”, и АБВ, и БСП. Поне до този момент само ДПС не съм ги чул да поставят условия. Всички останали са изразили своите позиции с условия, които предвещават неуспешни преговори за коалиция”, обясни Борисов. По думите му, ако ГЕРБ има под сто депутати, ще бъде лесно, защото другите ще си направят пак някаква коалиция. „Ако ГЕРБ обаче има над 110, 115 или 117, както в предишните избори, тогава сумарно другите партии могат да направят коалиция, но тя ще бъде толкова крехка, толкова безпринципна и толкова пак зашита от задкулисни сделки, че ще има всичко друго, без стабилност ”, предупреди Бойко Борисов. Той бе категоричен, че при поставяне предварително на условия, без да се знае кои партии ще влязат в парламента, няма как да се управлява стабилно. „Те почват да се сърдят и да казват: „Ама гледай сега, ГЕРБ ни рекетира. Не, напротив – ние искаме стабилно управление и заявяваме на своите избиратели, че ако нямаме тези възможности за стабилно управление, не искаме да носим чужди вини, не искаме да разочароваме нашите избиратели с обещания, които са давали други и които са неизпълними, само за да сме във властта. Ние нямаме тази цел”, подчерта председателят на ГЕРБ.

     Относно конфликта в Източна Украйна, Бойко Борисов заяви, че позицията на България трябва да бъде много ясна. „Конфликтът в Украйна не може да бъде решаван с военни средства и по военен начин, или с въоръжаване. Този конфликт трябва да бъде решаван със санкции, на масата на преговорите, за да се принуди и руското правителство, и украинското под натиска на световната демократична общественост да решат проблемите по демократичен и мирен път. Дрънкането на оръжие е последното, което плаши Русия, а същевременно конфликтът влиза в критични точки, които са много опасни за една трайна война, която може да има и необратими последици“, предупреди още Борисов. Председателят на се обяви за незабавни мерки и решения, изразявайки надежда след изборите на 26 октомври в Украйна новото правителство да приключи конфликта на масата на преговорите. „Не виждам смисъл за въоръжаване във време на тежка финансова криза. Единствената причина е да се харчат пари. Ние обновихме в най-голямата криза военната техника, спомняте си тези „Кугар-и”, тези „Спартан-и”, тези „Пантер-и”, които накупувахме тогава и платихме над 300 милиона в най-тежката криза. Сега не можем да си го позволим втори път. Като излезем от кризата, тогава ще превъоръжаваме нататък” посочи Борисов.

     „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана” е изключително важен документ и трябва да бъде приет след 5 октомври. Аз аплодирам това, че служебното правителство се опитва да подготви подобни документи, но все пак една подобна визия до 2020 година трябва да бъде направена от избрано правителство след парламентарни избори, за да бъде ратифицирана и в парламента“, заяви още Бойко Борисов. Според него, опасен за България е военният конфликт в Украйна. „Сега е все още финансово–икономически, защото спадът на туризма и туристите е виден. Спадът на инвестициите е виден. Попадането в тази част на Европа, където 400 км. има военен конфликт, е абсолютно равносилен на конфликта в Косово, а ние знаем този конфликт колко забави развитието на България, така че затова настоявам след 26 октомври да се положат огромни усилия от всички този конфликт да се решава по дипломатичен път, а не с военни средства”, подчерта Бойко Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.